Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Codzienne jedzenie owoców jagodowych, w tym truskawek, może pomóc zmniejszyć ryzyko demencji.
W eksperymencie na szczurach odkryto, że jedzenie truskawek zmniejsza szkody, jakie alkohol może wyrządzić błonie śluzowej żołądka.
Nieswoiste zapalenie jelit (IBD) to bolesna dolegliwość, która może powodować ciężką biegunkę i zmęczenie. Leczenie obejmuje stosowanie leków i zabiegi chirurgiczne. Teraz ustalono, że proste działanie może złagodzić zapalenie okrężnicy i poprawić zdrowie jelit. Jak się okazuje, mniej niż miseczka truskawek dziennie może pomóc leczyć wspomnianą chorobę.
Nieswoiste zapalenie jelit to zespół bolesnych dolegliwości, które mogą powodować ciężką biegunkę i zmęczenie. Leczenie obejmuje leki i zabiegi chirurgiczne. Jednak okazuje się, że proste (przynajmniej sezonowo) działanie dietetyczne może złagodzić zapalenie okrężnicy i poprawić zdrowie jelit. Już mniej niż miseczka truskawek dziennie może pomóc powstrzymać objawy zaburzeń.
Stosowanie preparatów z przeciwutleniaczem występującym w wielu warzywach i owocach zapobiegło uszkodzeniom skóry, które prowadzą do powstawania zmarszczek.
Trudno przecenić dietę, jeśli chodzi o jej wpływ na nasz organizm. Zarówno zdrowie, jak i nasz wygląd w dużej mierze zależą od tego, co jemy. Jeśli chcesz ograniczyć widoczność zmarszczek, na stałe umieść w swojej diecie tych pięć produktów.
Nie tylko świetnie smakują i pachną, ale też są ogromnie zdrowe. Truskawki, porzeczki maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe, bogate także w inne cenne składniki. Czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym.
Sezon na truskawki w pełni. Te małe, słodkie, czerwone owoce to rarytas, na który czekamy cały rok. Mają wiele witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie i sprawiają, że stajemy się zdrowsi. Czy warto więc w truskawkowym okresie najeść się ich na cały rok?
Serwuj sobie truskawkowy deser, jak często się da. Właściwie są one tak smaczne, że niewielu ludzi trzeba zachęcać do sięgnięcia po nie, w każdym razie oto kolejny powód do ich jedzenia - pomagają zadbać o zdrowie serca.
Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników?
Koniec wiosny i początek lata to idealny czas, aby wzbogacić codzienną dietę o naturalne produkty – przede wszystkim świeże warzywa i owoce. O tym, które z nich są najcenniejsze dla zdrowia i pomogą zadbać o szczupłą sylwetkę mówi dietetyk Joanna Sobczak.
Sezon na truskawki ma się ku końcowi, więc nie warto zwlekać i zaopatrzyć się w te słodkie, zdrowe owoce, które jednak są przydatne nie tylko jako pyszny deser czy składnik dżemu - truskawki mają wiele zastosowań.
Jak wynika z nowych badań, składnik winogron, jagód i czerwonego wina może zmienić nadmiar tłuszczu w tzw. tłuszcz brązowy, który pomaga spalać kalorie.
Za oknem bardziej jesienna niż zimowa pogoda, deszcz, wiatr i łatwo o przeziębienie. Tym bardziej warto zadbać o odpowiednią ilość witaminy C w diecie, bo jest niezbędna dla utrzymania silnego i skutecznego układu odpornościowego.