Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Według chińskich badaczy niewielkie ilości alkoholu mogą obniżyć poziom insuliny i zmniejszyć oporność insulinową.
Warto ćwiczyć jogę. Może pomóc w zmniejszaniu reakcji stresowej organizmu poprzez aktywację układu przywspółczulnego.
Te czynniki genetyczne, które zwiększają prawdopodobieństwo nadmiaru cholesterolu, mogą również sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera, wynika z międzynarodowych badań.
Jeśli źle się odżywiasz, możesz mieć nadmiar triglicerydów - najpowszechniejszych w organizmie. Ich stężenie we krwi nie powinno przekraczać 150 mg na decylitr krwi, jeśli jest ich za dużo, zagraża to zdrowiu serca i naczyń krwionośnych. Warto jednak pamiętać, że to od stylu życia w najwyższym stopniu zależy ilość wspomnianych związków.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przygotowano liczne imprezy informacyjne mające na celu podniesienie świadomości na temat zapobiegania chorobie i jej leczenia.
Jesteśmy przyzwyczajeni do określonego jadłospisu, a do nieznanego jedzenia podchodzimy z dużą ostrożnością - często jesteśmy skłonni spróbować czegoś nowego tylko w określonych sytuacjach, np. na wakacjach. Tymczasem warto poszukać nowych elementów menu - niektóre niestandardowe produkty mają zaskakująco silny wpływ na samopoczucie.
Stare przysłowie mówi, że „starego psa nie nauczy się nowych sztuczek". Naukowcy z Centrum Badawczego Nestlé Purina w St. Louis (Missouri, USA) dowiedli jednak, że jest inaczej. Przeprowadzone przez nich badania wykazały, że wzbogacanie psiej diety w triglicerydy średniołańcuchowe (MTC) znacznie poprawia ich pamięć, co sprawia, że mogą uczyć się nowych sztuczek nawet w podeszłym, psim wieku.