Wspomaganie odporności warto rozpocząć zanim dopadnie nas fala przeziębień i grypy. Zwłaszcza w świetle ostatnich zagrożeń - w czasie wzmożonej zachorowalności nasz organizm potrzebuje naturalnego wzmocnienia.
Pieprz Cayenne (pieprz kajeński) nazywany jest często królem przypraw. To z pewnością zasługa jego intensywnego zapachu oraz wysublimowanego smaku. Ma on jednak także właściwości zdrowotne - w małych ilościach wpływa korzystnie na przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.
Cierpisz z powodu zespołu jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome - IBS)? Wyrzuć otręby i spróbuj błonnika rozpuszczalnego, radzą duńscy naukowcy.
Żurawiny właściwie nie znamy. Cierpki, kwaskowaty smak jej jagód sprawia, że nie nadają się raczej do spożywania na surowo. Jest to jednak roślina wyjątkowa, odkryta właściwie dopiero na początku XX wieku w Ameryce Północnej. W Polsce, w lasach i na torfowiskach, rosną jej dwie odmiany: żurawina błotna i drobnolistna.
Dobra, świeża woda jest nam niezbędna do życia tak samo jak tlen. Nieprzypadkowo woda zajmuje ponad 70% powierzchni Ziemi oraz 60% masy każdego człowieka. Dzięki wodzie organizm może prawidłowo funkcjonować, bowiem woda jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji odżywczych, reguluje ciśnienie tętnicze, temperaturę ciała, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i podnosi odporność. Woda sprawia, że skóra jest wilgotna, gładka, a tkanki i narządy dobrze odżywione.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożywanie błonnika na poziomie 20-40 gramów. Gwarantuje to prawidłową pracę jelit, przewodu pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie. Tymczasem Polacy borykają się z zaparciami i zbędnymi kilogramami, spożywając nawet 4 razy mniej błonnika.
Brzoskwiniowe drzewka uprawiane są od niepamiętnych czasów. W starożytnych Chinach otaczano te owoce czcią i traktowano jak relikwię, ich rysunkiem ozdabiano ściany świątyń, a do dziś uważane są tam za symbol długowieczności. Nie każdy jednak wie, że już dwa tysiące lat temu doceniano lecznicze właściwości brzoskwiń i szeroko stosowano je zarówno w medycynie, jak i kosmetyce.
Czy wiesz, że: z liści ananasa jadalnego produkuje się włókna pina, które są równie delikatne, co najszlachetniejszy jedwab? Że nazwa "ananas" pochodzi od indyjskiego słowa "nana", czyli zapach"? Że w XVIII wieku uprawę ananasów w Polsce zapoczątkował Stanisław Poniatowski przez założenie w Warszawie ogrodów Frascati?
Przesilenie wiosenne to okres zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Tylko odpowiedniej jakości produkty żywnościowe dostarczą organizmowi składników odżywczych pozwalających przejść z zimowego na wiosenny czas pracy.
Budząca się do życia przyroda w okresie świąt wielkanocnych zachęca do dbałości o nasz wygląd i dietę, by czuć się pięknym i zdrowym już w pierwszych dniach wiosny. Jedzenie jest przyjemnością, zwłaszcza dobre i w miłym rodzinnym.
Nudności, uczucie przepełnienia, zgaga lub kolka to tylko niektóre z następstw nieprawidłowego odżywania. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również w jaki sposób.
Receptory, które wykrywają glukozę oraz kontrolują jej metabolizm znajdą się nie tylko na języku, ale również w jelitach. Odkrycie to może przyczynić się do opracowania nowych metod leczenia otyłości i cukrzycy II typu.
Potrawy takie bigos, flaki, dania przyrządzane z bobu czy tłustych mięs często powodują problemy żołądkowe. Chcąc cieszyć się ich smakiem bez obawy o konsekwencje zdrowotne wzbogać swoją kuchnię ziołami takimi jak majeranek, koperek i tymianek.
Fascynacja aloesem towarzyszy ludzkości od tysięcy lat, a niezwykłe właściwości tej unikalnej rośliny znajdują kolejne, różnorodne zastosowania. Już przed wiekami odkryto, że sok z aloesu działa regenerująco oraz uodparniająco na organizm.
Drobne niedyspozycje żołądkowe, zdarzają się każdemu. Nic nie łagodzi podrażnionego przewodu pokarmowego tak szybko i łatwo, jak mięta.