Wzbogać swój codzienny jadłospis o brokuły i brukselkę, dzięki tym warzywom usprawnisz pracę jelit i możesz uchronić przed zaburzeniami trawienia oraz stanami zapalnymi jelit.
Lista korzyści dla zdrowia dzięki jedzeniu orzechów jest długa - teraz można do niej dopisać także pozytywny wpływ na florę jelitową.
Przeziębienie jest wywoływane przez wirusy, ale jeśli doświadczasz stresu, szczególnie, gdy zmagasz sie z nim od jakiegoś czasu, o wiele łatwiej rozwija się u ciebie ta choroba.
Każdy od czasu do czasu zmaga się z bólami głowy. Jedne są łagodne, inne tak silne, że nie pozwalają normalnie funkcjonować. Istnieją różne ich rodzaje i wywoływane są przez odmienne przyczyny. Przejrzyj listę rodzajów bólu głowy - być może uda ci się rozpoznać powód dolegliwości.
Dbałość o zdrowie i dobre samopoczucie obejmuje zarówno wysiłek fizyczny, jak i dietę. Ważne jest nie tylko jednak to, co znajduje się w naszym jadłospisie, ale i jakie posiłki jemy przed i po treningach.
Koper ogrodowy to jednoroczna roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego i południowej Rosji, rośnie dziko w Hiszpanii, Portugalii i Włoszech. Starożytni Egipcjanie, Rzymianie, Chińczycy i Wikingowie cenili jego właściwości wspomagające żołądek.
Wraz ze wzrostem świadomości ludzi o wpływie pożywienia na stan organizmu, zwiększa się zainteresowanie produktami, które spełniają funkcje dodatkowe. Istnieją bowiem substancje spożywcze, które nie tylko mają bardzo korzystne działanie na poprawę stanu zdrowia, ale też zapobiegają chorobom. Przykładem tych produktów są niewątpliwie probiotyki.
Jeśli zastanawiamy się nad tym jak wspomóc naszą odporność to często myślimy o witaminie C bądź o preparatach zawierających kilka bądź kilkanaście witamin w jednej tabletce. Czy to działa? W jakimś stopniu na pewno. Na co zatem zwrócić uwagę chcąc zadbać o odporność naszego organizmu? Odpowiedź może być zaskakująca - to jelita. To one są jednym z głównych obrońców naszej odporności.
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Zaparcie jest jedną z najczęstszych dolegliwości przebiegających z niemożnością codziennych wypróżnień. Powstają coraz częściej z powodu stresującego trybu życia czy niewłaściwej diety, bogatej w żywność wysoko przetworzoną, cukry czy tłuszcze rafinowane. W razie pojawienia się zaparć należy reagować od razu, gdyż mogą one prowadzić do poważniejszych problemów z jelitami, wymagających pomocy farmakologicznej. Jednak dla naszego organizmu i naszej flory bakteryjnej lepiej będzie jeśli pomocy będziemy szukać wśród środków naturalnych, bezpiecznych dla naszego układu pokarmowego.
Miód jest jedną z najstarszych na świecie substancji uznawanych za lecznicze. Jego silne właściwości przeciwbakteryjne i prozdrowotne czynią zeń dobry naturalny środek na wiele powszechnych problemów zdrowotnych.
Trybula ogrodowa to jednoroczna roślina pochodząca z obszaru Kaukazu mająca zastosowanie kulinarne (jako przyprawa), a także lecznicze - głównie jako środek na wspomaganie trawienia.
Orzech koli, jak sama nazwa wskazuje, to roślina związana z jednym z najpopularniejszych na napojów na świecie. Stosowany jest jednak nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i lecznictwie - poleca się go np. na problemy trawienne, zmęczenie, czy kaca.
Postęp w medycynie, poprawa diety i lepsze warunki życia powodują, że zwiększa się odsetek osób dożywających siódmej i kolejnych dekad. W wielu rozwiniętych i rozwijających się krajach tempo wzrostu grupy wiekowej 60 + przekracza tempo wzrostu całej populacji. To oznacza zwiększone starania różnych specjalistów w promowaniu odpowiedniego stylu życia - obejmującego m. in. adekwatną do potrzeb seniorów dietę, odpowiadającą na zmiany zachodzące w starzejącym się organizmie.
Zwiększona ilość przypadków raka przełyku wynika m. in. z braku świadomości tego, co powoduje chorobę i jak można jej zapobiec, mówią eksperci.