Tłuszcze trans w ostatnim czasie zyskały złą sławę. Nic dziwnego, bo należy ich unikać ze względów zdrowotnych. Skąd jednak wiedzieć, jaka żywność je zawiera lub jak je ograniczać w diecie, gdzie znaleźć pomocne informacje – na te dylematy odpowiada dr Agnieszką Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ma zamiar wyeliminować tłuszcze trans z żywności do roku 2023. Po raz pierwszy światowi specjaliści w dziedzinie zdrowia zwracają się do poszczególnych krajów o usunięcie przemysłowych tłuszczów trans ze wszystkich dostępnych produktów żywnościowych.
Blisko 80% Polaków chce ograniczenia tłuszczów trans (TFA) w żywności, tyle samo osób chciałoby wiedzieć ile izomerów trans zawierają poszczególne artykuły spożywcze. Odpowiednie regulacje prawne oraz edukacja nt. TFA pozwoliłyby zmniejszyć ich ilość w diecie Polaków i wybierać zdrowszą żywność.
Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi rekomendują wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem aktualnych zaleceń żywieniowych na świecie. Istnieje jednak jeden szczególny rodzaj tłuszczów nienasyconych, których spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia – mowa tu o tłuszczach typu trans. Co warto o nich wiedzieć?
Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia. Polacy zyskają rzetelną wiedzę umożliwiającą im unikanie groźnych dla zdrowia substancji.
Warto ograniczyć lub wyeliminować z diety tłuszcze trans - dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Trwające trzydzieści lat badania potwierdziły, że tłuszcze nasycone tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia.
W ramach ogólnego trendu odchodzenia od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego masło nie zdołało znaleźć się w szeroko polecanej zdrowej diecie. Okazuje sie jednak, że nie trzeba zupełnie rezygnować z tego produktu.
Walka z obecnością kwasów tłuszczowych trans w produktach spożywczych wchodzi w nowy etap. Po Danii, Islandii, Austrii oraz Stanach Zjednoczonych kolejny kraj – Norwegia – zaostrzył przepisy dotyczące tych niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach tłuszczowych trans i tego nie robią. Polakom, którzy chcą unikać „transów” pozostaje dogłębna analiza składów produktów w poszukiwaniu określeń mogących wskazywać na obecność tych niezdrowych tłuszczów.
Dietetycy powtarzają, że tłuszcze nasycone, tj. takie, które znajdują się, np. w maśle, jajach, śmietanie, czekoladzie, sprzyjają przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Jednak nowe badanie nie znalazło związku między dietą bogatą w te tłuszcze a wyższym prawdopodobieństwem wymienionych problemów zdrowotnych.
Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) ogłosiła, że częściowo uwodornione oleje roślinne, główne źródło tłuszczów trans w sztucznie w przetworzonej żywności, muszą być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Oznacza to m. in., że ze sklepowych półek zniknie określony rodzaj margaryny (wytwarzanej starymi metodami produkcji).
Od dawna wiadomo, że tłuszcze trans (tj. utwardzone oleje roślinne znajdujące się m. in. w słodyczach i chipsach) są szkodliwe dla zdrowia, teraz wykazano, że mogą negatywnie wpływać na pamięć.
Określone zmiany w stylu życia mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Oto pięć podstawowych wskazówek.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wykazali, że spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans wiąże się z odczuwaniem rozdrażnienia i agresji.
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, w tym układu odpornościowego, hormonalnego i nerwowego. Dostarczają najwięcej energii: 1 gram tłuszczu to 9 kcal.