Dietetycy powtarzają, że tłuszcze nasycone, tj. takie, które znajdują się, np. w maśle, jajach, śmietanie, czekoladzie, sprzyjają przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Jednak nowe badanie nie znalazło związku między dietą bogatą w te tłuszcze a wyższym prawdopodobieństwem wymienionych problemów zdrowotnych.
Lubisz jeść „na mieście"? Możesz narażać się na nadciśnienie, mówią uczeni.
Tłuszcze nasycone wiążą się z szeregiem problemów zdrowotnych, m. in. chorobami serca, ale okazuje się, że nawet zwiększona ich ilość w diecie nie stanowi takiego zagrożenia jak węglowodany.
Z okazji Światowego Dnia Otyłości obchodzonego 24 października eksperci programu „Wiem, co wybieram” przypominają, że Polacy w dalszym ciągu niewiele wiedzą na temat zalet płynących ze spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6. Nadal spożywamy znacznie więcej „złych” tłuszczów. Jak spożywać mniej nasyconych tłuszczów i zwiększyć spożycie tych przyjaznych dla organizmu?
Liczenie kalorii od dziesięcioleci stanowi jeden z głównych elementów zdrowej diety, ale z nowego badania uczonych z Uniwersytetu Wschodniej Anglii wynika, że już zmniejszenie ilości tłuszczu w menu tłuszczu bez sprawdzania kaloryczności posiłków może prowadzić do utraty na wadze
Tabliczki z płatków zbożowych nierzadko lansowane jako zdrowa, dietetyczna przekąska, mogą być wręcz szkodliwym elementem naszego menu, ponieważ zawierają duże ilości cukru i tłuszczów.
Jedzenie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych jest dobre dla mózgu i serca. Tzw. „dobre" tłuszcze zaś, tj. nienasycone, wspomagają funkcje umysłu.
Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt wiele produktów zawierających „złe" tłuszcze, tj. tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, nie jest zdrowe dla serca. Okazuje się jednak, że jeden ze składników tego rodzaju zagraża także funkcjonowaniu pamięci.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste może podnosić poziom biomarkerów choroby Alzheimera.
Od soboty Duńczycy zapłacą więcej za masło czy chipsy. Rząd wprowadził podatek od tłuszczów nasyconych. Autorzy zmian oszacowali, że nowy podatek oznacza wpływy do budżetu w wysokości około 2,2 miliardów koron duńskich i zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych o blisko 10 procent oraz spadek spożycia masła o około 15 procent.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, w tym układu odpornościowego, hormonalnego i nerwowego. Dostarczają najwięcej energii: 1 gram tłuszczu to 9 kcal.
Obecnie świat boryka się z wieloma problemami zdrowotnymi wynikającymi z nieprawidłowego żywienia. Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO, dane z 2008 r.) najczęstszymi przyczynami zgonów na świecie są nowotwory(7,6 miliona - 13%), choroby układu krążenia (7,2 miliona - 12,2%) a także udary oraz naczyniopochodne uszkodzenia mózgu (5,71 miliona - 9,7%).
Brak popędu płciowego jest nierzadki u mężczyzn. Mimo, że niektórzy mężczyźni uznają, że ich zainteresowanie seksem maleje wraz z wiekiem, eksperci ostrzegają, że niekoniecznie powinniśmy za ten stan rzeczy winić upływający czas.
Nowe badania sugerują, że dieta może wpływać na zdolności poznawcze osób z chorobą Alzheimera. Chociaż wciąż na wczesnym etapie, najnowsze badania, opublikowane w Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, prezentują interesujące dane.