Nie jest prawdą, że jeść można wszystko, tylko z umiarem. Istnieją produkty, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Ponadto zawierają substancje, których nadmiar jest niewskazany dla zdrowia. Dlatego warto dokładnie przeanalizować nasz jadłospis i wyeliminować te rzeczy, które nam nie służą.
Wiosną, gdy natura budzi się do życia, nabieramy sił, by dokonywać nawet drobnych zmian w naszym życiu. Zwiększamy aktywność fizyczną, bardziej dbamy o wygląd zewnętrzny i więcej myślimy o zdrowym odżywianiu. Jak pokazało badanie przeprowadzone przez kampanię „Flora. Pokochaj swoje serce" ponad 80% ankietowanych deklaruje chęć prowadzenia zdrowego trybu życia. Jednak kiedy od słów mamy przejść do czynów, każdy z nas znajduje wystarczająco dużo wymówek, aby odwlec w czasie wprowadzenie zmian.
O tym, że nadmiar tłuszczów, szczególnie zwierzęcych w pożywieniu nie jest korzystny dla zdrowia wiadomo od dawna. Z najnowszych badań wynika, iż tłuste potrawy szczególnie szkodzą osobom chorym na cukrzycę II typu.
Aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem życia. Niektórzy uprawiają sport dla zdrowia i sylwetki, inni traktują go wyczynowo. Niezależnie od tego, jak spożytkujemy dostarczoną do organizmu energię, musimy zwracać uwagę na właściwie zbilansowaną dietę.
Jak podaje Komisja Europejska, około 50% obywateli Unii ma nadwagę, bądź choruje na otyłość. „Te dane są przerażające”, powiedział o wynikach badań komisarz ds. zdrowia, Markos Kyprianu.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki wskazują na istnienie zależności między dietą, a ryzykiem zachorowania na raka piersi. Grupą poddaną obserwacji były kobiety pomiędzy 50- tym, a 70- tym rokiem życia, a więc będące w trackie menopauzy, lub mające ją za sobą.
Problem z utrzymaniem odpowiedniej wagi mają zarówno kobiety jak i mężczyźni, młodzi i starsi. Każdego ranka patrząc w lustro miliony osób postanawiają zmienić swoje życie redukując wagę. Niestety próby te często kończą się niepowodzeniem. Walka z nadwagą nigdy nie jest łatwa, a dodatkowo utrudniać ją mogą błędne informacje na temat tego, co sprzyja, a co utrudnia odchudzanie.
Tłuszcze dostarczają energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz wspomagają wchłanianie witaminy A, D, E i K. Dieta niskotłuszczowa opiera się na pełnowartościowych posiłkach zawierających produkty z każdego stopnia piramidy żywieniowej. Zgodnie z piramidą żywieniową, powinny być spożywane w małych ilościach a kalorie z nich pochodzące nie powinny przekraczać 30 procent.
Ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę dojrzałe kobiety powinny wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające witaminę E, są to min: mleko, masło, orzeszki ziemne, oliwa, warzywa liściaste. Zlecana dzienna dawka wapnia to 1400mg. Na jego przyswajanie duży wpływ ma fosfor oraz witamina D znajdująca się w rybach, białku jaj, tranie. Wchłanianie wapnia utrudnia natomiast kofeina, dlatego dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać dwóch filiżanek.
Chcąc zdrowo się odżywiać, wielu ludzi eliminuje z diety tłuszcze. Jednak nie wszystkie mają negatywny wpływ na zdrowie - bez niektórych nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować. Wyeliminowanie na przykład niskonasyconych kwasów tłuszczowych może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.
Sposób odżywiania się w krajach zachodnich jest uważany za jeden z istotnych czynników ryzyka raka piersi. Amerykańscy lekarze podejrzewają że jednym z czynników może być duża zawartość tłuszczu oraz niedobór błonnika w pożywieniu.
Mieszkańcy południowej Afryki przejmują od Europejczyków i Amerykanów już nie tylko styl życia, ale i kulinarne upodobania. Coraz więcej osób żywi się tam w fast-foodach. Jednak dieta bogata w tłuszcz i cukier ma dla nich negatywne konsekwencje. Coraz więcej osób choruje.