Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) ogłosiła, że częściowo uwodornione oleje roślinne, główne źródło tłuszczów trans w sztucznie w przetworzonej żywności, muszą być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Oznacza to m. in., że ze sklepowych półek zniknie określony rodzaj margaryny (wytwarzanej starymi metodami produkcji).
Od dawna wiadomo, że tłuszcze trans (tj. utwardzone oleje roślinne znajdujące się m. in. w słodyczach i chipsach) są szkodliwe dla zdrowia, teraz wykazano, że mogą negatywnie wpływać na pamięć.
Określone zmiany w stylu życia mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Oto pięć podstawowych wskazówek.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wykazali, że spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans wiąże się z odczuwaniem rozdrażnienia i agresji.
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, w tym układu odpornościowego, hormonalnego i nerwowego. Dostarczają najwięcej energii: 1 gram tłuszczu to 9 kcal.
Obecnie świat boryka się z wieloma problemami zdrowotnymi wynikającymi z nieprawidłowego żywienia. Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO, dane z 2008 r.) najczęstszymi przyczynami zgonów na świecie są nowotwory(7,6 miliona - 13%), choroby układu krążenia (7,2 miliona - 12,2%) a także udary oraz naczyniopochodne uszkodzenia mózgu (5,71 miliona - 9,7%).