Dominujące ekstremalne nawyki żywieniowe obejmujące ograniczanie węglowodanów i tłuszczów wpływają na średnią długość życia.
Olej rzepakowy może zmniejszyć ryzyko chorób serca – potwierdza amerykańska FDA.
Określone zmiany w stylu życia mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Oto pięć podstawowych wskazówek.
Europejska organizacja rozpowszechniająca wiedzę o żywności (European Food Information Council, EUFIC) przeprowadziła ogólnoeuropejskie badania na temat zachowania konsumentów - zrozumienia i posługiwania się przez nich informacjami na temat wartości odżywczych zawartych na etykietach produktów, jak i ogólnej wiedzy o prawidłowym odżywianiu.
Etykiety produktów spożywczych powinny zawierać informacje o zmodyfkowanych tłuszczach nienasyconych (trans) tak samo jak o cholesterolu oraz tłuszczach nasyconych. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka zachorowań na chorobę wieńcową serca - wynika z najnowszych badań.