Za oknem zrobi się zielono i słonecznie, a my sami mamy wreszcie energię do działania i chęć zadbania o swój wygląd. Do blasku, po długiej zimie, trzeba przywrócić włosy, paznokcie i cerę. Jednakże najdroższe kosmetyki czy nawet zabiegi medycyny estetycznej na nic się zdadzą jeśli nasza dieta jest uboga w niezbędne substancje odżywcze, mikroelementy i witaminy.
Jesień i zima to nie tylko długie wieczory i chłodne dni, to również czas kiedy na straganach nie ma już tylu kolorowych, świeżych warzyw i owoców. Nasz organizm jednak wciąż potrzebuje witamin. Szczególnie nasze oczy, które jesienią i zimą są narażone na mróz, wiatr, odbijające się od śniegu ostre słońce, potrzebują właściwej diety.
Wybór ryżu brązowego zamiast białego może zapobiec związanej z wiekiem utracie pamięci, wynika z nowych badań przeprowadzonych w Centre for Learning and Memory w Pekinie. Zresztą, to tylko jedna z „dietetycznych sztuczek", dzięki której także w dojrzałym wieku będziemy mogli się cieszyć doskonała pamięcią.
Planowanie, wielkie pakowanie, podróż, nowe miejsce, nowe widoki, nowa kuchnia, czasem nawet nowa strefa czasowa i nagle stop! Przystanek ubikacja. I problem z jej opuszczeniem na wyjeździe.
Niewłaściwa dieta zawierająca zbyt mało witamin, cynku oraz luteiny i zeaksantyny może być przyczyną zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem i w następstwie doprowadzić do całkowitej utraty wzroku.
Zupa – potrawa nieodłącznie związana z polską kuchnią, a jednocześnie często niedoceniana. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że jest posiłkiem zbilansowanym, a przez to idealnym na zimowe chłody. Podana w pięknej bulionówce, będzie sycić wszystkie zmysły.
Mężczyźni mają możliwość obniżenia ryzyka agresywnego raka prostaty przez wzbogacenie swojej diety w brokuły i kalafior. Należy jednak pamiętać, że ogólne ryzyko raka prostaty wciąż pozostaje - ostrzega Health 24.
Zwykle niechętnie jedzony przez dzieci, powszechnie uważany jest za źródło zdrowia. Faktycznie, szpinak zawiera żelazo i wiele innych składników odżywczych, jednak nie wszyscy powinni włączać go do swojej diety w większych ilościach.
Im jesteśmy starsi tym mniej pokarmu potrzebujemy, ale za to bogatego w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednia dieta może nam odjąć kilka lat i polepszyć nasze samopoczucie oraz sprawić, że będziemy lepiej wyglądać, a nasz organizm będzie zdrowszy.