Ekstrakt ze szpinaku zawierający tylakoidy (podstawowe elementy budowy wewnętrznej komórki roślinnej) zmniejsza hedoniczny głód nawet o 95 proc. i zwiększa utratę na wadze o 43 proc.
Kobiety, które kiepsko sypiają, mają tendencję do przejadania się i stosowania diety o niższej jakości. Niedostatecznie dugi czy dobry sen może więc także pośrednio zwiększać ryzyko chorób serca i otyłości.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Zwracanie większej uwagi na wewnętrzne doznania cielesne może poprawić ocenę własnego ciała.
Słodki smak cukru jest bardzo popularny na całym świecie. Cukier odgrywa coraz większą rolę w diecie ludzi i ma istotny wpływ na ich zdrowie, w tym masę ciała. Teraz sprawdzono, jak cukier wpływa na odczuwanie sytości.
Chyba każdy z nas to zna - pojawia się głód, a my jesteśmy w sytuacji, w której niemożliwe jest swobodne wybranie składników i spokojne przygotowanie posiłku. W efekcie nierzadko decydujemy się na jakąś przekąskę i to niestety zwykle niezbyt zdrową, np. batoniki z czekoladą czy chipsy. Co najlepiej wówczas zjeść?
Wymyślono już wiele sposobów na to, by schudnąć, bo niemal cały świat zmaga się z problemem otyłości. Ogólnie rzecz ujmując, by zmniejszyć wagę trzeba dostarczać sobie mniej kalorii niż się spala. Niestety, trudno jest skłonić samego siebie do zniejszenia porcji. Jeden z nowych pomysłów obejmuje specjalny model talerzy, które stwarzają wrażenie, że je się wiecej niż naprawdę.
Jeśli trudno ci powstrzymać nadmierny apetyt, a chcesz schudnąć, sięgaj po produkty, których jedzenie oznacza pewien poziom hałasu - dzięki temu łatwo zmniejszysz swój posiłek.
Nie musisz się głodzić, by odchudzanie było skuteczne, wystarczy dodać do diety rośliny strączkowe, by uzyskać efekty.
Najpierw długo czekamy na Boże Narodzenie, wybieramy najlepsze produkty i chętnie kontynuujemy świąteczne tradycje kulinarne, a potem uroczyście objadamy się przygotowanymi potrawami. W efekcie po Świętach z przykrością stwierdzamy, że ważymy więcej niż przed nimi. Oto więc kilka wskazówek, jak uniknąć przybrania na wadze podczas okresu bożonarodzeniowego.
Owsianka jest lepsza niż płatki zbożowe, jeśli chodzi o kontrolowanie apetytu, mówią amerykańscy naukowcy.
Pomimo ponad 25 lat badań nad lekami przeciw otyłości, zaledwie kilka medykamentów tego rodzaju wykazało długoterminowy efekt. Teraz naukowcy zapewniają, że opracowali nową obiecującą strategię walki z nadmiarem kilogramów - jest nią ukierunkowanie receptorów smaku w jelitach.