Czas kolacji. Parówki już trzeba wyjąć z wody, nie wszystkie warzywa są pokrojone, herbata jeszcze niezaparzona, a Ty już słyszysz od swojego wnuka „nie jestem głodny/a". Zbywasz to milczeniem do momentu, w którym siadacie przy stole i zaczyna się zabawa w zachęcanie dziecka do spróbowania choćby danej potrawy. Rodzice i dziadkowie niejadków doskonale znają zarysowany obraz i często czują się bezradni. Zebraliśmy kilka pomysłów ekspertów, jak temu zaradzić.
„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze.
Woda kokosowa to popularny napój w krajach o klimacie tropikalnym, ale stała się bardzo modna jako super-jedzenie (czy dokładniej - super-napój) i coraz częściej sięgają po nią mieszkańcy Zachodu.
Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna.
Orzechy słusznie zyskały miano superjedzenia - badania wykazały, że umieszczenie ich w swoim jadłospisie pomoże żyć dłużej.
Nie potrzeba ci specjalnych diet, suplementów i mikstur - wystarczy, że do jadłospisu dodasz określone produkty, których skład sprawia, że możemy liczyć na dobre zdrowie.
Dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki. Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż wołowina. Posiada też niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. O czym mowa?