Opieka nad zwierzakiem domowym może zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią eksperci z Baylor College of Medicine w Houston.
Zwiększ ilość warzyw i owoców w diecie - w ten sposób nie tylko poprawisz swoje zdrowie fizyczne, ale i osłabisz poziom doświadczanego stresu.
Delikatny szum potoku lub wiatru może wpływać na nasz umysł i ciało, pomagając nam się zrelaksować.
Osoby, które czują się młodsze, wykazują też lepsze samopoczucie, lepsze funkcjonowanie poznawcze, mniej stanów zapalnych, niższe ryzyko hospitalizacji, a nawet żyją dłużej niż ich rówieśnicy, którzy mają poczucie, że wiek im doskwiera.
Umiarkowane ilości alkoholu - czyli dziennie nie więcej niż jeden drink dla kobiet i dwa dla mężczyzn - wiążą się z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia w porównaniu do całkowitej abstynencji lub nadmiaru napojów wyskokowych.
Nuda może uczynić nas bardziej kreatywnymi, a także daje kilka innych korzyści. Nie warto więc jej unikać za wszelką cenę, uważają psychologowie.
Pozostawanie w izolacji, bez dostępu do siłowni i klubów sportowych, nie powinno oznaczać rezygnacji z ćwiczeń, mówią uczeni University of Bath. Regularne, codzienne treningi odgrywają ważną rolę w zachowaniu zdrowego układu odpornościowego.
Tętno spoczynkowe wynoszące 75 uderzeń na minutę w wieku średnim wiąże się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, przynajmniej wśród mężczyzn.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, które obejmują utratę wzroku, uszkodzenie nerwów i zaburzenia pracy nerek, mówią naukowcy z Japonii i Wielkiej Brytanii.
Osoby pracujące w wysokim stresie i mające niewielką kontrolę nad swoją pracą umierają młodziej lub są mniej zdrowe niż ci, które mogą liczyć na spokojniejsze środowisko pracy.
Większa ilość flawanoli w diecie, naturalnych związków znajdujących się w dużych ilościach np. w kakao, może chronić ludzi przed zdarzeniami sercowo-naczyniowymi wywołanymi stresem, takimi jak udar, choroby serca i zakrzepica.
Stres psychospołeczny - zwykle wynikający z kłopotów w radzeniu sobie w trudnych warunkach - może się nasilać, prowadząc do wysokiego ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca.
Gdy ludzie doświadczają mniej stresu, rzadziej sięgają po niezdrowe jedzenie, takie jak fast food.
Pandemia wytworzyła paradoks, w którym zdrowie psychiczne stało się zarówno motywacją, jak i przeszkodą dla aktywności fizycznej.
Uczeni z University of Texas odkryli u myszy obwód neurologiczny, który po aktywacji zwiększał poziom stresu, jednocześnie zmniejszając chęć zwierząt do jedzenia.