Nasz mózg, podobnie jak całe ciało, ulega niszczącemu upływowi czasu. Okazuje się jednak, że nawet w starszym wieku może tworzyć nowe komórki nerwowe.
Uczeni wiążą stan naszego zdrowia psychicznymego i funkcjonowania mózgu z określonym jedzeniem. Słynny kreskówkowy marynarz Popeye miał rację jedząc szpinak, to jedno z warzyw zawierających luteinę, która powstrzymuje mentalne starzenie się.
Nie eliksir, ale enzym młodości powstrzymuje procesy starzenia się i chroni przed przykrymi dla zdrowia i urody efektami upływu czasu. Mechanizm jednak nie jest zupełnie prosty - nie da się po prostu większyć ilości enzymu w organizmie i liczyć na dobre efekty, bo nie w każdym przypadku jest to bezpieczne.
Ograniczenie kaloryczności codziennej diety pomoże zmniejszyć ryzyko rozwoju związanych z wiekiem chorób. Wszystko dlatego, że pozwoli to na uchronienie organizmu przed uszkodzeniami ze strony produktów ubocznych powstających w procesie zamiany pożywienia w energię.
Nakładem Stowarzyszenia Thesaurus Silesiae – Skarb Śląski w Katowicach został ogłoszony drukiem pierwszy tom Encyklopedii starości, starzenia się i niepełnosprawności, liczący prawie 600 stron druku. Kolejne cztery tomy będą ukazywać się sukcesywnie w drugim kwartale 2018 r. Redaktorem naukowym tej niezmiernie interesującej publikacji zbiorowej jest prof. zw. dr hab. Adam A. Zych, wieloletni profesor Dolnośląskiej Szkoły Wyższej we Wrocławiu.
Ograniczenie kaloryczności diety może nam pomóc lepiej myśleć. Mózgi zwierząt na diecie niskotłuszczowej i na menu o zmniejszonej wartości kalorycznej były biologicznie młodsze niż pozostałych gryzoni.
Badania uczonych z George Mason University w Wirginii w USA dały zaskakujące wyniki - kobiety, które urodziły dzieci, starzeją się szybciej niż bezdzietne panie.
Mocz może być dobrym środkiem diagnostycznym. Wystarczy zbadać urynę, by ocenić biologiczny wiek pacjenta.
To, że troska i zainteresowanie bliskich pomaga nam w trudnych chwilach, nie jest „odkryciem Ameryki", ale uczeni postanowili w badaniach naukowych sprawdzić wymierne efekty wsparcia przyjaciół i rodziny podczas doświadczania stresu.
Ponieważ człowiek jest jednością psycho-fizyczną, emocje przekładająs się na stan zdrowia fizycznego. Okazuje się, że samo pozytywne nastawienie do seniorskiego wieku może zmniejszyć ryzyko problemów zwiazanych ze starzeniem się, takich jak otępienie.
Wraz z upływem lat może zmniejszać się tkanka mięśniowa, co oznacza mniej siły i wyższe ryzyko upadków. Konieczne są regularne ćwiczenia i dostateczna ilość witaminy D, by móc liczyć na dobrą sprawność.
Amerykański biochemik Valter Longo opracował dietę, która ma zwiększać nasze szanse na wydłużenie życia. Longevity Diet zyskuje popularność. O co w niej chodzi?
Upływ czasu sam w sobie zostawia na skórze ślady. Wraz z biegiem kolejnych lat skóra traci elastyczność, nawilżenie i gęstość, co staje się widoczne w postaci linii, załamań, czy bruzd. Do pewnego stopnia można ten proces wyhamowywać. Sprawdź co robić, by wizualne starzenie się było nieco wolniejsze.
Ludzie w dojrzałym wieku mogą zmniejszyć ryzyko niewydolności serca wywołanego dekadami siedzącego trybu życia - muszą jedynie zacząć regularnie ćwiczyć.
Kolejne badania dowodzą, że aktywność fizyczna jest niezbędna dla zdrowego starzenia się. Dzięki regularnemu wysiłkowi pamięć jest lepsza, pomimo upływu lat.