Zakażenie koronawirusem może powodować dolegliwości neurologiczne, w tym chorobę Parkinsona, obawiają się medycy.
Zidentyfikowano komórki w układzie odpornościowym, które reagują na bakterię Helicobacter pylori, będącą jednym z czynników ryzyka rozwoju raka żołądka. Odkrycie może oznaczać szybszą diagnozę, wcześniejsze leczenie, a także lepsze rokowania dla pacjentów z rakiem żołądka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Osoby z chorobami dziąseł mają większe prawdopodobieństwo nadciśnienia, piszą autorzy badań, którzy opublikowali swoje wyniki w Cardiovascular Research, magazynie wydawanym przez European Society of Cardiology.
Jak się wydaje, poziom witaminy D odgrywa ważną rolę w śmiertelności z powodu COVID-19. Pacjenci z ciężkim jej niedoborem są dwa razy bardziej narażeni na poważne komplikacje w wyniku choroby.
Nasza zdolność skupienia uwagi może osłabnąć już po zjedzeniu jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych.
Samotość skutkuje zmianami w układzie odpornościowym, które z kolei są powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, infekcji wirusowych i raka.
Resweratrol, naturalna substancja znajdująca się m. in. w czerwonym winie, działa jak estrogen w aktywacji białek przeciwstarzeniowych zwanych sirtuinami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Nadmiar kilogramów może negatywnie wpływnąć na zdrowie na wiele sposobów. Nowe badania wskazują, że wraz z wiekiem zbyt duża waga oznacza przyspieszones pogorszenie czynności płuc.
Każdy chciałby jak najdłużej wyglądać młodo i atrakcyjnie, ale upływa czasu jest nieubłagany i prędzej czy później ujawnia się w postaci różnych oznak starzenia się. Równocześnie jednak sami "pomagamy" sobie starzeć się, poprzez określone nawyki i zachowania. Zobacz, co cię postarza.
Rekonwalescencja po udarze przebiega szybciej i efektywniej u osób, które podchodzą do sprawy optymistycznie.
Im więcej zdrowych produktów w diecie, w tym warzyw i owoców, tym lepsze działanie umysłu, pomimo upływu lat. Zdrowa dieta może chronić nasz mózg przed starzeniem się i problemami poznawczymi.
Nie warto siedzieć na kanapie, nawet jeśli za oknem deszcz ze śniegiem i temperatura w okolicach zera. Jesli nie daje się spędzić aktywnie czasu na zewnątrz, idź na siłownię, lodowisko, czy basen - im bardziej energiczny jest wysiłek, w który się angażujesz, tym młodszy/młodsza jesteś - biologicznie oczywiście, nie metrykalnie.
Badacze Uniwersytetu Medycznego w Shilong w Chinach sprawdzili, jak kwercetyna, która naturalnie znajduje się w wielu warzywach i owocach, wpływa na zdrowie i odkryli się, że może obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Warto jeść ryby nie tylko w Wigilię. Okazuje się, że tłuszcz z ryb pomaga osłabiać stany zapalne - zwiększa bowiem poziom niektórych cząsteczek przeciwzapalnych we krwi.
Jeśli odczuwasz jakieś dolegliwości bólowe, zmiana diety może pomóc w ich osłabieniu. Nie tylko leki są skuteczne na taki dyskomfort, to, co jemy, także ma istotny wpływ na nasz organizm.