Różne olejki eteryczne, w tym te z tymianku, goździków, róży, eukaliptusa, kopru włoskiego i bergamotki - mogą hamować enzym, który ma udział w rozwoju stanów zapalnych.
Osoby z zapaleniem przyzębia, ciężką infekcją dziąseł, mogą być znacznie bardziej narażone na podwyższone ciśnienie krwi niż ludzie bez tej choroby.
Dieta bogata w owoce i warzywa może być dobrą obroną przed rakiem prostaty, mówią medycy z Case Western Reserve University.
Stres sieje spustoszenie w umyśle i ciele. Przykładowo, stres psychiczny wiąże się z wyższym ryzykiem depresji, chorób serca i chorób zakaźnych. Dotychczas jednak nie było jasne, w jaki sposób wpływa na rozwój chorób.
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Zdrowy sen odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmu dobowego w mózgu, co ma wpływ na pracę mózgu i nasze emocjonalne samopoczucie.
Popołudniowa drzemka poprawia zdolności językowe, pamięć roboczą i świadomość lokalizacji.
Jeden na czterech pacjentów z koronawirusem doświadcza zmian na języku, w tym obrzęku, owrzodzenia, czy guzów na jego powierzchni języka wgłębień i przebarwień. przebarwienia. Niewielki odsetek pacjentów miał też uczucie pieczenia w ustach. Część chorych zgłasza też pieczenie stop i dłoni.
Osoby z nawracającymi depresjami lub narażone na przewlekły stres mają krótsze telomery w białych krwinkach, mówią badacze z Uniwersytetu w Umeå w Szwecji.
Ponad połowa osób po infekcji Covid-19 ciągle odczuwała silne zmęczenie w 10 tygodni po początkowej fazie choroby.
Zakażenie koronawirusem może powodować dolegliwości neurologiczne, w tym chorobę Parkinsona, obawiają się medycy.
Zidentyfikowano komórki w układzie odpornościowym, które reagują na bakterię Helicobacter pylori, będącą jednym z czynników ryzyka rozwoju raka żołądka. Odkrycie może oznaczać szybszą diagnozę, wcześniejsze leczenie, a także lepsze rokowania dla pacjentów z rakiem żołądka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Osoby z chorobami dziąseł mają większe prawdopodobieństwo nadciśnienia, piszą autorzy badań, którzy opublikowali swoje wyniki w Cardiovascular Research, magazynie wydawanym przez European Society of Cardiology.
Jak się wydaje, poziom witaminy D odgrywa ważną rolę w śmiertelności z powodu COVID-19. Pacjenci z ciężkim jej niedoborem są dwa razy bardziej narażeni na poważne komplikacje w wyniku choroby.
Nasza zdolność skupienia uwagi może osłabnąć już po zjedzeniu jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych.