Zawał serca może wywołać chęć dłuższego snu, dając sercu czas na wyleczenie się i zmniejszenie stanu zapalnego - a dzieje się tak, ponieważ serce wysyła specjalne sygnały do mózgu wydłużające odpoczynek.
Diety bogate w czerwone i przetworzone mięso, przetworzone zboża i słodkie napoje, które są powiązane ze zwiększonym stanem zapalnym w organizmie, mogą zwiększać późniejsze ryzyko chorób serca i udaru mózgu w porównaniu z dietami wypełnionymi produktami przeciwzapalnymi.
Działania poprawiające nastrój mogą zmniejszyć poziom stanu zapalnego u osób z chorobą zapalną jelit.
Eksperci z University of Queensland odkryli obecność markerów zapalnych we krwi pacjentów z długim COVID, co może wyjaśniać, dlaczego wielu z nich doświadcza ciągłych problemów sercowo-naczyniowych.
Wyższy poziom leptyny, hormonu pomagającego w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wiąże się z lepszym przekazywaniem sygnału przez istotę białą mózgu. To z kolei oznacza, że wspomniany hormon może mieć wpływ na ryzyko rozwoju demencji.
Utrzymywanie się przez sześć lub więcej lat wysokiego wskaźnika BRI (Body Roundness Index), który mierzy kształt ciała i rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u osób powyżej 45. roku życia.
Proste badanie krwi może pozwolić lekarzom określić, czy dana osoba może być bardziej narażona na udar lub osłabienie funkcji poznawczych w ciągu swojego życia.
Gdy młode myszy miały nadciśnienie, cechowały się utratą tkanki kostnej i uszkodzeniami kości związanymi z osteoporozą porównywalnymi do starszych gryzoni,
Diety bogate w zdrową żywność pochodzenia roślinnego sprzyjają obecności mikroorganizmów jelitowych, które mają związek z niższym ryzykiem powszechnych chorób, w tym chorób serca.
Osoby mieszkające w dzielnicach, w których liczba drzew i krzewów była ponad dwukrotnie większa niż gdzie indziej, wykazywały niższe poziomy markera stanu zapalnego we krwi niż osoby mieszkające poza obszarami obsadzonymi roślinami. Ogólny stan zapalny jest ważnym wskaźnikiem ryzyka chorób serca i innych chorób przewlekłych.
Wiele kobiet, które przeżyły raka piersi, doświadcza niepokojących problemów poznawczych przez lata po leczeniu. Jednym z możliwych winowajców jest stan zapalny.
Chłodniejszy nos i cieplejsze policzki mogą być charakterystyczną oznaką wzrostu ciśnienia krwi.
Wysoki wzrost i otyłość może zwiększać ryzyko potencjalnie niebezpiecznych zakrzepów krwi.
Czy dostarczanie sobie błonnika w diecie wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego u osób starszych i czy składnik ten może osłabić ryzyko chorób układu krążenia? Okazało się, że błonnik zbożowy, ale nie ten owocowy i warzywny, był konsekwentnie powiązany z rzadszymi stanami zapalnymi i niższą częstością występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Statyny - powszechnie stosowane leki obniżające cholesterol - mogą blokować określony szlak zaangażowany w rozwój raka wynikający z przewlekłego stanu zapalnego.