Znajdujący się w winie związek o nazwie resweratrol może sprzyjać zmniejszeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Starzenie się ludzi (i zwierząt) to program biologiczny, w ramach którego długość życia każdego gatunku jest mniej lub bardziej z góry określona. Jak się okazuje, metylacja DNA, czyli proces odpowiedzialny za wiele procesów związanych z rozwojem organizmów, ulega związanym z wiekiem zmianom.
Regularny wysiłek nie tylko ćwiczy mięśnie, ale może również zapobiegać rozwojowi stłuszczenia wątroby. Niemieckie Centrum Badań nad Cukrzycą pokazuje, jaki wpływ mają na to zmiany molekularne, w szczególności modyfikacje dotyczące mitochondriów wątroby.
Białko sojowe może znacznie zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu i trójglicerydów w wątrobach otyłych pacjentów.
Picie soku z czerwonych winogron lub wina (z umiarem) może poprawić zdrowie osób z nadwagą, pomagając im skuteczniej spalać tłuszcz.
Wyższa ilość witaminy C ma kluczowe znaczenie dla pacjentów z zespołem metabolicznym, którzy próbują osłabić zaburzenia oksydacyjne i problemy zdrowotne, mówią medycy z Oregon State University.
Już jedna noc bez snu może wpływać na zdolność wątroby do wytwarzania glukozy i przetwarzania insuliny, zwiększając ryzyko chorób metabolicznych, takich jak stłuszczenie wątroby i cukrzyca typu 2.
Sprawność fizyczna jest istotniejsza dla poprawy stanu wątroby u pacjentów ze stłuszczeniem tego organu niż utrata masy ciała.
Osoby z otyłością brzuszną są narażone na zwiększone ryzyko chorób serca, nawet jeśli ich wskaźnik masy ciała (BMI) mieści się w normie, ostrzega Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Sproszkowane kakao podawane myszom karmionym produktami wysokotłuszczowymi pomogło osłabić choroby wątroby u tych gryzoni.
Nielakoholowe stłuszczenie wątroby to jeden z najpowszehcniejszych przewlekłych problemów z wątrobą na świecie. Teksańscy uczeni odkryli, że pomocny w jej kontrolowaniu może być związek naturalnie występujący w roślinach.
Choroby wątroby są przyczyną około 2 milionów śmierci rocznie na całym świecie. Spośród nich jeden milion zgonów jest wynikiem powikłań marskości wątroby, a kolejny milion to efekt wirusowego zapalenia tego narządu oraz raka wątrobowokomórkowego. Statysyki pokazują, że marskość wątroby jest obecnie jedenastą najczęstszą przyczyną śmierci na świecie, a rak tego organu - szesnastą. Oto główne oznaki problemów z tym organem.
Nadmiar alkoholu i niewłaściwa dieta są poważnym zagrożeniem dla wątroby. Okres świąteczno-noworoczny jest więc szczególnie trudny dla zdrowia tego organu.
Regularne badania przesiewowe osób starszych powinny uwzględniać również regularne badania wątroby, w tym badanie AST i ATL, znane jako próby wątrobowe, oraz sprawdzenie poziomu biruliny, fosfatazy alkalicznej oraz dehydrogenazy mleczanowej. Co one oznaczają? Ile wynosi ich prawidłowy poziom? Kiedy należy udać się na badanie wątroby z krwi?
Wystarczy dołączyć do codziennych posików 4 do 5 łyżek oliwy z oliwek, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Najlepsze wyniki osiąga się, jeśli obecność oliwy jest wspomagana innymi elementami zdrowej diety oraz regularną aktywnością fizyczną.