Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois przeprowadzili badania, z których wynika, że podwyższony poziom estrogenów we krwi może pogarszać funkcjonowanie tzw. pamięci krótkotrwałej.
Soja to produkt, który zdaniem naukowców powinien znajdować się w naszej diecie. Jedne z nowszych badań podważają prozdrowotne właściwości soi.
Kiełki, choć niepozorne, są prawdziwą „bombą” odżywczą. Zawierają białko, tłuszcze, witaminy, żelazo, cynk, potas, chrom i wiele innych substancji mających niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Możemy kupić gotowe kiełki w sklepie (sprawdzajmy jednak zawsze datę ich przydatności do spożycia) lub wyhodować samemu w specjalnej kiełkownicy lub po prostu na talerzyku wyłożonym gazą.
Dodatkiem do wiosennych kanapek i sałatek mogą być nie tylko warzywa ale i kiełki.W kiełkach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i witamin.
Przeprowadzone dotychczas badania dowiodły, iż przeparty zawierające soję pomagają w łagodzeniu dolegliwości związanych z menopauzą. Z najnowszych badana wynika, iż soja może też korzystnie wpływać na zdrowie mężczyzn.
Na długość życia wpływa wiele czynników, do najważniejszych z nich należą dieta oraz nasze codzienne przyzwyczajenia.
Naukowcy dowiedli, że włączenie soi do diety kobiet w okresie przekwitania może pomóc zażegnać problemy związane z otyłością w okolicach talii.
Dieta bogata w cynk może pomóc starszym osobom w uniknięciu zapalenia płuc.
Włączenie kiełków do codziennego jadłospisu to prosty sposób na urozmaicenie potrw i dostarczenie organizmowi cennych witamin i minerałów.
1 października obchodzono Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Dieta bezmięsna ma równie wielu zwolenników, jak i przeciwników, a niektórzy uważają, że jest wręcz wymarzona dla osób w podeszłym wieku. Czy rzeczywiście?
Soja łagodzi dolegliwości związane z menopauzą – potwierdzają specjaliści. Dzięki przeprowadzonym badaniom dowiedli oni skuteczności preparatów zawierających fitoestrogeny sojowe.
Kiedy kobieta wchodzi w okres menopauzalny, oznacza to dla jej organizmu cykl ważnych zmian. Można powiedzieć, że jej kobiecość definiuje się na nowo, bo przemianie podlega zarówno jej fizyczność, jak i psychika. Większość kobiet obawia się wejścia w wiek dojrzały ze względu na towarzyszącą mu nową sytuację życiową: przejście na emeryturę, opuszczenie domu przez dzieci (tzw. syndrom pustego gniazda), zmiany w postrzeganiu siebie związane ze starzeniem ciała, subiektywną utratę atrakcyjności. Menopauza nie musi się jednak kojarzyć z bólem, nieprzyjemnymi dolegliwościami i depresją. Istnieją skuteczne metody, które pozwolą się cieszyć zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Nadciśnienie to dolegliwość często dotykająca kobiety w średnim wieku, naukowcy dowiedli, iż można z nią, walczyć włączając do codziennej diety nasiona soi.
Menopauza to termin, który powstał z połączenia greckiego słowa men-miesiąc oraz pausa-przerwa. Wystąpienie menopauzy nie jest zjawiskiem nagłym, zwykle poprzedza ją okres przygotowawczy, trwający nawet kilka lat. Ten okres – wraz z czasem występującym po zaprzestaniu miesiączkowania – nazywa się klimakterium lub przekwitaniem. Średni wiek wystąpienia menopauzy wynosi od 48 do 55 lat i jest zależny przede wszystkim od uwarunkowań genetycznych. Należy jednak pamiętać, że na wystąpienie menopauzy mają również wpływ czynniki środowiskowe, a w sposób bardzo wyraźny przyspiesza ją palenie papierosów.
Soja, obecna na rynku spożywczym w postaci kotletów, pasztetów, czy granulatów to bogate źródło węglowodanów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.