Superfoods działają profilaktycznie i wspomagająco w dietoterapiach. Wiele popularnych produktów spożywczych pomaga zapobiegać różnym schorzeniom i wspomaga ich leczenie. Oto superwłaściwości czosnku, żurawiny, soczewicy, cynamonu i brokułów.
Przechodząc na dietę wegetariańską należy uświadomić sobie, że nie wystarczy jedynie zrezygnować z jedzenia mięsa na rzecz sałatek czy kanapek z żółtym serem. Podstawa to rozsądne skomponowanie codziennego menu, w którym nie zabraknie miejsca na najważniejsze substancje odżywcze - w tym budulca w postaci białka.
Odkryto ją już w czasach prehistorycznych, a wzmiankę o niej można znaleźć chociażby w Biblii. Soczewica, bo o niej mowa, od wieków stanowiła bardzo ważny składnik pożywienia w różnych częściach świata. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: „Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy”. Ile jest w tym prawdy?