Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Food trucki – coraz częściej widuje się je w różnych miejscach miast, a jeszcze tak mało o nich wiemy. Które danie cieszy się największą popularnością? W jaki sposób przygotowywane są dania? I dlaczego jedzenie z food trucka smakuje nam bardziej, niż w domu?
Każdy z nas ma prawo do czerpania przyjemności z jedzenia. Powolne odkrywanie smaków jest najwyższą formą delektowania się potrawami. Takie podejście zostało wykreowane przez zwolenników slow food.
Dzisiaj niemal wszyscy chorujemy na brak czasu. Śpieszy nam się tak bardzo, że każda osoba i każda rzecz, która nas spowalnia, staje się naszym wrogiem.
Lato w pełni. Świeże powietrze, słońce, upały - atmosfera sprzyja wycieczkom poza miasto, rodzinnym grillom i ustanawianiu powakacyjnych postanowień odżywczych na jesień. Wakacyjny czas wolny to doskonały moment, aby zadbać o swoją dietę, kondycję i sylwetkę, do czego namawiają kolorowe pisma, a także... lekarze, codziennie bijący na alarm z powodu ciągłego wzrostu zagrożenia otyłością i chorobami u osób odsuwających ruch i dietę na dalszy plan.
We współczesnym świecie ciągły wyścig z czasem stał się imperatywem i wyznacznikiem jakości naszego życia. Niestety ten ciągły pośpiech przenosimy także do sfery konsumpcji. Naukowcy alarmują - kultura fast food jest dla człowieka niszcząca.
Wszyscy wiemy co to jest Fast Food i jakie niesie konsekwencje jedzenie kalorycznych dań z barów szybkiej obsługi. Na szczęście świat i to, co nas otacza składa się z wielu przeciwieństw. Tak jest i w tym przypadku,skoro mamy Fast Food to czemu nie Slow Food?