Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Natka pietruszki jest zazwyczaj używana jako dekoracyjny akcent potrawy, ale w nowym badaniu na University of Missouri odkryto, że związek zawarty w pietruszce, a także niektórych owocach i orzechach, może powstrzymać namnażanie się i wzrost niektórych komórek raka piersi.
Seler jest nieco niedoceniany w kulinarich, a szkoda, bo ma liczne dobre dla zdrowia i urody właściwości - oto kilka z nich.
Dieta ma znaczący wpływ na zdrowie zębów - jeśli chcesz zadbać o jamę ustną, to sprawdź, czy twoje menu jest bogate w takie produkty.
Sekret pięknego uśmiechu tkwi nie tylko w higienie zębów i wizytach u dentysty, ale także w dostarczaniu im codziennej dawki odpowiednich witamin i minerałów. Poznaj największych Superbohaterów zdrowia twoich zębów i dziąseł, których nie powinno zabraknąć na twoim talerzu.
Jest taka żywność, po którą można sięgać niemal bez ograniczeń, bo jest jednocześnie zdrowe i pozwala na zachowanie odpowiedniej wagi. Kto się odchudza, powinien przejrzeć krótką listę produktów, które pozwalają łatwiej osiągnąć cel. Mają zarówno niewiele kalorii, jak i sprzyjają spalaniu tych nadmiarowych.
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Afrodyzjaki to sustancje, które mają zwiększać popęd płciowy lub potencję. Termin „mają" jest o tyle adekwatny, że nie wszyscy wierzą w ich skuteczność. Niemniej jednak popularność afrodyzjaków jest ogromna. Warto wiedzieć, że niektóre z nich mamy w zasięgu ręki i nawet codziennie ich.... używamy. Wystarczy umiejętnie połączyć i podać proste składniki, by zamienić zwykłą kolację we wstęp do czegoś zupełnie innego...
Dotychczas ryby były prawdziwą dietetyczną gwiazdą, jeśli chodzi o poprawę pamięci, ale teraz dwa nowe produkty znalazły się w centrum uwagi. Zarówno seler, jak papryka zawierają związek rośliny o nazwie luteolina, który zmniejsza stany zapalne w mózgu i tak zapobiega problemom pamięci, które występują w ich wyniku.
Zawarty w marchwi beta-karoten, razem z witaminami C i E, wykazuje silne działanie prozdrowotne. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzrostu odporności organizmu, poprawy wzroku. Marchew stanowi silny przeciwutleniacz chroniąc przed nowotworami, chorobom serca oraz opóźniając proces starzenia się. Jednak największe korzyści można odnieść spożywając warzywo niekrojone przed gotowaniem.
Poza znanymi wszystkim sokami owocowymi na sklepowych półkach możemy coraz częściej znaleźć też soki warzywne. Warto po nie sięgnąć gdyż są nie tylko pożywne ale i bogate w witaminy.