Sezon przeziębień trwa. Pogoda zaś nie ułatwia walki o zachowanie dobrego samopoczucia -niska temperatura, silne wiatry, opady deszczu i śniegu powodują, że zamiast spacerowania ludzie jedynie przemykają pospiesznie przez ulice, by jak najszybciej dotrzeć do celu. Bardzo łatwo jest się przeziębić, znacznie trudniej równie szybko wrócić do zdrowia, ale warto pamiętać, że dieta jest ważnym elementem terapii.
Selen działa jako przeciwutleniacz „współpracując" z witaminą E. Ma istotny wpływ na płodność mężczyzn oraz zdrowie gruczołu krokowego.
Dodanie do diety większej ilości selenu może zmniejszyć ryzyko raka pęcherza moczowego.
Na pewno słyszałeś/aś, że przeciwutleniacze są dobre dla serca, ale nowe badania z Wolfson Medical Centre w Izraelu wskazują, że antyoksydanty mieć korzystny wpływ na wiele aspektów zdrowia układu krwionośnego, pisze Siski Green z sagazone.
Zima nie jest ulubiona porą naszej skóry. Mróz, silny wiatr i ciągłe zmiany temperatury mogą spowodować wysuszenie, pękanie, uczucie ściągnięcia, zaczerwienienia, podrażnienia. Aura nie jest jednak wszechwładna, możemy obronić się przed wspomnianymi dolegliwościami dzięki odpowiedniej pielęgnacji.
Jedzmy ryby. Aby uchronić się od chorób cywilizacyjnych, dietetycy zalecają jadanie w tygodniu 2-3 posiłków z ryb. Dania z ryb to pożywienie pełnowartościowe i lekkostrawne, a więc doskonałe zarówno na wiosenną dietę jak i obfity, świąteczny stół.
Otręby pszenne charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, zawierają ponadto cenne witaminy (głownie z grupy B) oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk). Stanowią ważny element zdrowej diety i pomagają w walce z nadwagą.
Według zaleceń dietetyków dania z ryb powinno się jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Planując wiosenną dietę warto więc pamiętać o umieszczeniu ich w jadłospisie. Lista zdrowotnych zalet dań rybnych jest dość długa, oto ich krótkie przypomnienie – może zachęci do zasmakowania w potrawach tego rodzaju.
Selen, którego źródłem są ryby, skorupiaki, zboża i mięso odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Nie mniej istotna jest witamina E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.
Spośród wszystkich pierwiastków, z których zbudowany jest organizm ludzki, co najmniej 25 jest potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania, z czego 18 uważa się za niezbędne. Do tej ostatniej grupy należą cynk i selen, zwane pierwiastkami śladowymi albo mikroelementami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oba pierwiastki spełniają także bardzo istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Zwiększają poziom wytwarzanych przeciwciał i aktywność białych krwinek, a także chronią komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniem.
Spożycie ryb w Japonii, której mieszkańcy poszczycić mogą się długowiecznością, to około 40 kg na osobę rocznie. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku niecałe 7 kg ryb, to błąd - twierdzą lekarze i dietetycy.
Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Charakteryzuje się ona szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej.
Według starej zasady „śniadanie powinno być królewskie, obiad książęcy, a kolacja żebracza”. Pierwszy posiłek w ciągu dnia stanowi bazę dla naszego prawidłowego funkcjonowania i chroni nas przed atakami głodu, zaspokajanymi najczęściej czymś słodkim.
Jednym z warzyw, którego nie należy pomijać komponując jadłospis jest fasola. Podobnie jak inne rośliny strączkowe ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.
Wszyscy chcielibyśmy cieszyć się długim i szczęśliwym życiem, kluczem do sukcesu jest w dużej merze zachowanie dobrego stanu zdrowia. Chcąc jak najdłużej cieszyć się psychofizyczną sprawnością należy pamiętać o tym, co długowieczności sprzyja. Oto kilka sposobów na zachowanie dobrej formy mimo upływu lat.