Coraz częściej pojawiającym się na polskich stołach trunkiem jest wino, a my uczymy się jak odpowiednio je dobierać, podawać i z czym komponować. Informacji może być wiele, dlatego postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości, aby podawanie tego trunku już zawsze było łatwe i przyjemne.
Savoir-vivre dotyczy różnych sfer życia, także podawania dań i alkoholi. Tutaj główną zasadą jest oczywiście umiar, szczególnie w przypadku napojów wysokoprocentowych, kiedy nie chcemy doprowadzić do nadużyć. Wódka to bardzo wymagający trunek, przy którego serwowaniu łatwo o faux-pas. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, należy stosować się do kilku podstawowych zasad.
Szklanki, pokale, kufle… Mają różne kształty i rozmiary i od setek lat pijemy w nich piwo. Jednak rzadko kto wie, że rytuał doboru właściwego szkła do gatunku piwa jest tak samo ważny jak wybór odpowiedniego kieliszka do rodzaju wina. Szkło to jeden z najistotniejszych elementów piwnej kultury – właściwie dobrane wydobywa z niego aromat, smak i charakter.
Globalny sondaż Reader's Digest wykazał, że wysyłanie wiadomości przez komórkę podczas wspólnych posiłków nie jest powszechnie akceptowane. Tylko w 4 krajach - Malezji, Chinach, Indiach i na Filipinach - ponad połowa respondentów przyznała się do tego zwyczaju. Polacy znaleźli się w grupie, gdzie zdecydowana większość mówi „nie" SMS-owaniu przy stole.