Sok pomidorowy może zabić Salmonellę Typhi i inne bakterie, które szkodzą zdrowiu układu trawiennego i dróg moczowych. Salmonella Typhi to śmiercionośny patogen specyficzny dla człowieka i wywołujący dur brzuszny.
Wielu ludzi zmaga się z poważnym zmęczeniem psychicznym, które określa się jako „spowolnienie" lub „zamglenie umysłu". Jak się okazuje, wpływ na to może mieć stan zapalny - negatywnie oddziałuje na gotowość mózgu do osiągnięcia i utrzymania stanu czujności.
Ile razy słyszałeś od rodziny i znajomych zdanie: „data ważności upłynęła, ale to stało w lodówce, więc spokojnie można zjeść?" Po pierwsze wielu z nas jest nauczonych, by nie marnować jedzenia, po drugie ludziom po prostu szkoda pozbywać się czegoś, co jeszcze można by wykorzystać. Takie zachowanie w najlepszym przypadku oznacza dojedzenie resztek i uzyskanie więcej wolnego miejsca w szafce czy lodówce, w najgorszym jednak doprowadzi do bardzo poważnego zatrucia zagrażającego zdrowiu, a nawet życiu.
Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że jedynie z powodu zmian klimatycznych do 2030 co roku życie straci dodatkowo 250 tysięcy ludzi. Dojdzie do tego w związku z kilkoma czynnikami, takimi jak migracje i zwiazane z nimi kryzysy humanitarne oraz choroby wywoływane falą upałów.
Zagrażasz samemu/samej sobie i pozostałym domownikom, jeśli przygotowujesz posiłki i siadasz do stołu, nie myjąc rąk, ostrzegają eksperci z United States Department of Agriculture.
W ramach rozpowszechniającego się prozdrowotnego trendu na sklepowych półkach pojawiły się liczne dietetyczne produkty, w tym gotowe pocięte liście różnych sałat. Ostatnie badania wskazały jednak, że produkty tego rodzaju mogą zagrażać zdrowiu.
Coraz cieplejsze dni, zbliżające się lato i czas wakacji sprzyjają przebywaniu na zewnętrz - częściej spędzamy czas w miejscach publicznych i środkach transportu. Narażeni jesteśmy więc na większą liczbę zarazków. A niestety wakacyjne leniuchowanie sprawia, że czasem zapominamy też o prostych czynnościach jak dbanie o higienę dłoni. Tymczasem brudne ręce przenoszą 80 proc. infekcji. Jak więc uniknąć zagrożeń?
Zdrowsi ludzie, mniej antybiotyków i do 3 miliardów euro oszczędności rocznie – to możliwe dzięki technologii Sal Ethvi umożliwiającej wytworzenie szczepionki przeciwko salmonelli. Została ona opracowana przez polskie firmy Immunolab i NatVet. To pierwsze na świecie rozwiązanie chroniące kury przed 5 najgroźniejszymi odmianami tej bakterii. Projekt zyskał uznanie Komisji Europejskiej, która przeznaczyła grant na jego rozwój.
Niebezpieczne bakterie mogą pozostawać w niedostępnych częściach warzyw i owoców nawet po dokładnym opłukaniu tych produktów. Mycie owoców i warzyw przed jedzeniem jest polecane w celu usunięcia potencjalnych patogenów, takich jak E. coli i salmonella, ale nowe badania wskazują, że to może nie być wystarczające, ponieważ niektóre bakterie przetrwają umycie wodą.
Podczas wakacyjnego wypoczynku najczęściej stołujemy się poza domem, potrawy serwowane w turystycznych miejscowościach kuszą, warto jednak zachować rozwagę i umiar w sięganiu po smakołyki.