Lekarze mówią, że duża ilość soli w diecie często skutkuje nadciśnieniem, które prowadzi do chorób serca. Nowe badanie wykazało jednak, że zbyt niska dawka soli też jest groźna dla serca.
Właśnie obchodziliśmy Światowy Dzień Nadciśnienia, problemu niebezpiecznego i coraz bardziej rozpowszechniającego się na całym świecie. Okazuje się, że dieta może pomóc w osłabieniu zbyt wysokiego poziomu ciśnienia tętniczego.
Żółty ser to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Chętnie przygotowujemy z nim kanapki, rozmaite przekąski, dania obiadowe. Jest niezastąpiony na pizzy i w fondue.
Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?
Zatrzymywanie wody w organizmie skutkuje kiepskim samopoczuciem i pewnymi defektami estetycznymi. Nierzadko sygnałem tego zjawiska jest np. opuchnięta twarz i ręce. Warto więc wiedzieć, w jaki sposób pozbyć się tej dolegliwości.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza do zobaczenia tegorocznych pisanek z soli. Na wystawie „Najpiękniejsza pisanka z soli” w Zamku Żupnym w Wieliczce, w okresie od 22 do 31 marca 2016 roku bedzie można obejrzeć pisanki wykonane przez dzieci i młodzież szkolną.
Spryt. To coś, co ułatwia życie i niezaprzeczalnie ratuje nas w trudnych sytuacjach. Ta cecha jest też nieoceniona w kuchni. Znajomość pewnych sprawdzonych trików kulinarnych pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze i nerwy. Przedstawiamy sprytne sposoby, dzięki którym z łatwością poradzicie sobie w kuchni.
Jeśli producenci zmniejszą ilość cukru w napojach, może znacznie obniżyć częstość występowania nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.
Jim Carrey odwiedził kopalnię soli w Wieliczce. Gwiazdor przebywa obecnie w Krakowie, gdzie kręci thriller "True Crimes". W wolnym czasie, w miniony piątek, postanowił nieco pozwiedzać i trafił do Wieliczki. Amerykanin był zachwycony słynną kopalnią soli.
Nie tylko ziemniaki, ochronny efekt dają też inne białe warzywa: mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu żołądka nawet o jedną trzecią.
Duża ilość soli w diecie jest silnym czynnikiem otyłości bez względu na to, jak kaloryczny jest nasz jadłospis.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.
Alergie bywają bardzo dokuczliwe, a stają się coraz powszechniejsze. Katar sienny, nietolerancje pokarmowe, ugryzienia owadów mogą wywoływać bardzo uciążliwe objawy. Poza stosowaniem standardowych leków można sobie też pomóc innymi, dość osobliwymi, ale łatwo dostępnymi metodami. Oto pięć nietypowych sposobów na dolegliwości alergiczne.
Lubisz jeść „na mieście"? Możesz narażać się na nadciśnienie, mówią uczeni.
Coraz bardziej interesujemy się zdrowym odżywianiem, zwracamy uwagę na codzienne menu i doceniamy ekologiczną żywność. Niestety nadal zdarza nam się popełniać większe i mniejsze dietetyczne grzeszki, które nie tylko utrudniają odchudzanie, ale w dłuższej perspektywie mogą być niebezpieczne dla zdrowia.