Drzemka w ciągu dnia pomaga „naładować baterie" i mieć dostatecznie dużo energii w późniejszych godzinach. Okazuje się, że ma też określony wpływ na nasze zdrowie - pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Z biegiem lat i rozwojem badań naukowych cały czas przybywa dowodów na szeroki i bardzo szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka. Do długiej listy chorób i powikłań dotychczas kojarzonych z działaniem soli teraz naukowcy dodają kolejne, m.in. otyłość i demencję. Sól w diecie to jednak nie tylko ta widoczna dla oka, którą sami dodajemy do potraw poprzez ich solenie, ale także ta niewidoczna, znajdująca się w gotowych produktach spożywczych, które kupujemy.
Może się zdarzyć tak, że pomimo odpowiedniej diety wskaźnik wagi przechyla się nieco znaczniej niż się zakładało. Nie oznacza to jeszcze braku sukcesów w wysiłkach ochudzania, być może taki niespodziewanie wyższy odczyt wagi może mieć zaskakującą, niezwiązaną z żadną chorobą, przyczynę. Oto kilka powodów nagłego przybierania na wadze.
Jeśli chcesz poprawić proces trawienia, zastosuj tych kilka wskazówek - dzięki nim osłabisz ewentualne dolegliwości żołądkowo-jelitowe i usprawnisz cały ten mechanizm.
Z badań wynika, że choroby dziąseł mogą zaburzać leczenie nadciśnienia tętniczego.
Osoby w starszym wieku, które muszą poddawać się dializom, wykazują wyższe ryzyko demencji.
Kobiety, które stosują zdrową dietę, mają dłuższe telomery niż ich rówieśniczki - to oznacza zaś, że mogą liczyć na dłuższe życie.
Dawka 2,5 łyżeczek soli dziennie jest bezpieczna dla serca i układu krążenia – twierdzą uczeni z McMaster University w Kanadzie.
Szybkość procesu starzenia się jest w pewnej mierze zależny od genów, ale na to, jak wyglądamy, duży wpływ ma także styl życia. Tych pięciu rzeczy unikaj, bo sprawiają, że ekspresowo tracisz młody wygląd.
Żeby zachować odpowiednią wagę, trzeba zadbać o zdrową dietę, a to wymaga poświęcenia czasu na odpowiednie zakupy i przygotowywanie posiłków. W ciągu tygodnia jednak często jesteśmy na tyle zapracowani, że sięgamy po takie jedzenie, które jest najłatwiej dostępne, to zaś nie pozostaje bez wpływu na naszą sylwetkę.
Już po raz dziesiąty koalicja WASH – World Action on Salt & Health, skupiająca ekspertów z całego świata: naukowców, lekarzy, instytucje oraz specjalistów ds. zdrowia publicznego organizuje w dniach od 29 lutego do 6 marca globalną akcję edukacyjną, która ma przypomnieć o potrzebie kontroli ilości soli w naszej diecie i skłaniać do refleksji nad jej nadmiernym spożyciem. Na co zwracać uwagę, aby ograniczyć spożycie soli?
Wszyscy wiemy, że fast food nie powinien znajdować się w naszym jadłospisie, ale trudno się bez niego obejść, szczególnie, gdy się spieszymy, jesteśmy w podróży, czy po prostu już nauczyliśmy się jeść dania tego rodzaju i zwyczajnie nam ich brakuje. Nie jest łatwo zupełnie zrezygnować z takiego jedzenia, można jednak ograniczyć jego niezbyt dobry wpływ na nasz organizm.
Sól - wszechobecna w naszym życiu. Często nie zastanawiamy się nad jej istnieniem, przyjmując, iż jej obecność w naszej diecie jest czymś zupełnie naturalnym. Okazuje się, że co drugi Polak soli jedzenie jeszcze przed spróbowaniem – odruchowo i bezrefleksyjnie. W ten sposób zakłada, że smak podanego dania na pewno będzie wymagał podkreślenia, przez co najczęściej rozumiemy dosalanie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega i zaleca, by spożycie soli nie przekraczało 5 g dziennie.
Twoje nawyki związane z jedzeniem mają wpływ na wagę. I nie chodzi jedynie o rodzaj posiłków, ale o pory ich jedzenia, czy inne przyzwyczajenia. Być może nieświadomie sabotujesz wysiłki utraty wadze, sprawdź, co może mieć na to wpływ.
Po jedzenie sięgamy nie tylko, gdy jesteśmy głodni, ale z wielu różnych powodów, w tym pod wpływem rożnych emocji, zarówno przyjemnych, jak i tych, których chcemy się pozbyć. To z kolei prowadzi do kłopotów z zachowaniem ustalonej diety i może sprawić, że przybierzemy na wadze.