Kobiety, które stosują zdrową dietę, mają dłuższe telomery niż ich rówieśniczki - to oznacza zaś, że mogą liczyć na dłuższe życie.
Wszyscy wiemy, że fast food nie powinien znajdować się w naszym jadłospisie, ale trudno się bez niego obejść, szczególnie, gdy się spieszymy, jesteśmy w podróży, czy po prostu już nauczyliśmy się jeść dania tego rodzaju i zwyczajnie nam ich brakuje. Nie jest łatwo zupełnie zrezygnować z takiego jedzenia, można jednak ograniczyć jego niezbyt dobry wpływ na nasz organizm.
Sklepowe półki uginają się od gazowanych i niegazowanych napojów. Znaczna większość zawiera duże ilości cukru, a on jest uzależniający i im częściej sięgamy po te produkty, tym większą mamy na nie ochotę. Tymczasem poprzez picie tych napojów możemy wyrządzić sobie krzywdę - rzecz dotyczy nie tylko naszej sylwetki, ale i zdrowia. Ludzie, którzy sięgają po wspomniane napoje, mają o wiele większe ryzyko śmierci z powodu chorób serca.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Jeśli nie chcesz narażać się na raka jelita grubego, ogranicz w diecie pewne produkty – ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Słodkie napoje są wszechobecne zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych menu i jakkolwiek nie wyparły kawy czy herbaty, stały się częstym składnikiem posiłków. Tymczasem okazuje się, że już dwa słodkie napoje tygodniowo oznaczają znacznie wyższe ryzyko cukrzycy.
Czas kolacji. Parówki już trzeba wyjąć z wody, nie wszystkie warzywa są pokrojone, herbata jeszcze niezaparzona, a Ty już słyszysz od swojego wnuka „nie jestem głodny/a". Zbywasz to milczeniem do momentu, w którym siadacie przy stole i zaczyna się zabawa w zachęcanie dziecka do spróbowania choćby danej potrawy. Rodzice i dziadkowie niejadków doskonale znają zarysowany obraz i często czują się bezradni. Zebraliśmy kilka pomysłów ekspertów, jak temu zaradzić.
Świat tyje. Szczególnie USA i Europa, ale zjawisko zatacza coraz szersze kręgi... Odpowiedź na pytanie, dlaczego tak się dzieje jest dość prosta - winna jest nasza dieta i brak aktywności fizycznej. Dokładniejsze zaś przyczyny przedstawiamy poniżej.
Łatwo nabywane nawyki w dłuższej perspektywie mogą być groźne dla naszych zębów. Zwróć uwagę na te zachowania, a uchronisz się przed różnymi problemami stomatologicznymi.
Jeśli jednym z twoich postanowień noworocznych jest prowadzenie zdrowszego stylu życia, masz większe szanse na lepsze samopoczucie i ochronę przed różnymi chorobami.
Napoje słodzone nie są najlepszy wyborem dietetycznym. Duża ilość kalorii zwiększa ryzyko m. in. nadmiaru cholesterolu oraz wystąpienia cukrzycy.
Ścisłe przestrzeganie diety na bazie roślin (obejmującej jednocześnie niską ilość produktów pochodzenia zwierzęcego) wiąże się z o 20 procent niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Ci, którzy często piją słodkie napoje, mają więcej trzewnej tkanki tłuszczowej tj. większą tzw. otyłość brzuszną.
Cukier jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jednakże jego nadmierna ilość może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca, sprzyjać otyłości oraz przekładać się na wyższym poziom cholesterolu. Zobacz, co robić, by bez wielkiego wysiłku ograniczyć spożywanie cukru.
Niezdrowa żywność i napoje słodzone mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2.