Kobiety, które codziennie wypijają co najmniej jeden bogaty w cukier napój (napój gazowany, słodzoną herbatę, napoje owocowe) mogą mieć o 20 proc wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z kobietami, które rzadko sięgają po takie produkty.
Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Użytkownicy mediów społecznościowych częściej jedzą to, o czym sądzą, że jest również na stołach ich przyjaciół.
Wszyscy wiemy, że trzeba się odpowiednio odżywiać, żeby móc liczyć na dobre zdrowie, ale to tylko ogólne zalecenie. Poniżej siedem dokładniejszych wskazówek, które pozwolą maksymalnie zyskać na zdrowiu.
Chyba wszyscy już wiedzą, że dosładzane napoje nam nie służą - zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy i innych problemów zdrowotnych. Okazuje się jednak, że także naturalnie słodkie napoje mogą sprzyjać wspomnianej chorobie.
Nowe badanie z udziałem setek tysięcy ludzi pokazuje, że większe ilości słodkich napojów w diecie oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Taki związek dotyczył zarówno produktów z dodatkiem cukru, jak i tych sztucznie dosładzanych.
Słodkie napoje, np. te gazowane, ale także stuprocentowe soki, mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów.
Od długiego czasu jasne jest, że dieta ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie i ryzyko rozwoju różnych chorób. Lista dolegliwości, które wynikają z niewłaściwego sposobu odżywiania się jest dość długa i obejmuje poważane problemy zdrowotne, takie jak nowotwory.
Trudno przecenić wpływ diety na nasze zdrowie i szanse na długie życie - od dawna jasne jest, że to, co nakładamy na talerz, bezpośrednio oddziałuje na nasz wygląd i samopoczucie. Od kilkudziesięciu lat zaś wybór jadłospisu przyprawia o ból głowy, bo kiedyś jadło się to, co było, a teraz to, na co ma się ochotę. Przy tym wszystkim przemysł spożywczy szuka oszczedności i dokłada do produktów przeróżne, nie zawsze zdrowe substancje. Nowe badania pokazują, że trzeba zmniejszyc ilość słodkich napojów i soków owocowych, jeśli chce się dłużej żyć.
W ostatnim czasie medycy skoncentrowali swoją uwagę na wpływie słodkich napojów na zdrowie, ponieważ są one wszechobecne i podawane do niemal każdego posiłku. Pije się je też, zamiast wody, po prostu po to, by zaspokoić pragnienie. Okazuje się jednak, że napoje te mogą sprzyjac nadwadze i cukrzycy. Teraz sprawdzono, czy mają związek z kłopotami sercowo-naczyniowymi.
Kobiety, które stosują zdrową dietę, mają dłuższe telomery niż ich rówieśniczki - to oznacza zaś, że mogą liczyć na dłuższe życie.
Wszyscy wiemy, że fast food nie powinien znajdować się w naszym jadłospisie, ale trudno się bez niego obejść, szczególnie, gdy się spieszymy, jesteśmy w podróży, czy po prostu już nauczyliśmy się jeść dania tego rodzaju i zwyczajnie nam ich brakuje. Nie jest łatwo zupełnie zrezygnować z takiego jedzenia, można jednak ograniczyć jego niezbyt dobry wpływ na nasz organizm.
Sklepowe półki uginają się od gazowanych i niegazowanych napojów. Znaczna większość zawiera duże ilości cukru, a on jest uzależniający i im częściej sięgamy po te produkty, tym większą mamy na nie ochotę. Tymczasem poprzez picie tych napojów możemy wyrządzić sobie krzywdę - rzecz dotyczy nie tylko naszej sylwetki, ale i zdrowia. Ludzie, którzy sięgają po wspomniane napoje, mają o wiele większe ryzyko śmierci z powodu chorób serca.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Jeśli nie chcesz narażać się na raka jelita grubego, ogranicz w diecie pewne produkty – ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.