Wciąż zbyt chętnie sięgamy po sól przygotowując posiłki. Znajduje się ona też w wysoko przetworzonych produktach, dlatego często nie jesteśmy w stanie określić, ile w istocie jej spożywamy. Jej nadmiar zaś może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem - do chorób sercowo-naczyniowych.
Wszyscy wiemy, że nadmiar soli w diecie prowadzi do poważnych schorzeń. Aby im zapobiegać należy ograniczyć spożywanie soli i stosować tylko tę, która ma optymalny skład czyli zmniejszoną zawartość sodu, a zwiększoną zawartość potasu i magnezu.
Sól jest produktem krystalizacji wód morskich lub słonych jezior, a jej historia sięga milionów lat wstecz. Istnieje wiele rodzajów soli. Najbardziej znana to oczywiście sól kuchenna, ale nie mniej popularne są sole kąpielowe.
- Zanim przy kolejnym obiedzie sięgniesz po solniczkę, zastanów się czy warto lepszy smak lub kulinarne przyzwyczajenia przedkładać nad zdrowie - ostrzega Sharon O'Brien z seniorlivingabout.com
Wielu ludzi umieszcza w swojej diecie nadmierną ilość soli, choć lekarze alarmują, że zwiększone jej spożycie podnosi ciśnienie krwi, uszkadza serce oraz nerki. Okazuje się jednak, że konsumowanie soli ma także pozytywne aspekty, obok wzbogacania smaku potraw, przyczynia się do zniwelowania objawów stanów depresyjnych.
Polacy poświęcają średnio kilka sekund na wybór produktu spożywczego, nie przywiązują wagi do składu tego, co zakupują. Efekt jest taki, że większość z nas nie odżywia się najlepiej, dlatego m. in. powstał międzynarodowy program „Choices”, a jego ramach polska akcja „Wiem, co wybieram”.
Sól to jedna z najczęściej stosowanych przypraw, choć wielu osobom trudno wyobrazić sobie przygotowanie codziennych posiłków bez soli, specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają jej ograniczenie.
Sól kuchenna to jedna z najczęściej stosowanych przypraw. Chociaż jest wiele potraw, których smak trudno sobie bez niej wyobrazić, warto posłuchać rad specjalistów i ograniczyć spożycie soli.
Można go jeść na zimno i na ciepło, jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ale może być także składnikiem sałatek, zapiekanek i farszów. Mimo swojej dość wysokiej ceny jadamy go chętnie sądząc, że jest bardzo zdrowy. A jak jest naprawdę?
Sól to jedna z najstarszych przypraw towarzyszących człowiekowi niemalże od zarania dziejów. Bezcenną właściwością soli był jej dar podnoszenia smakowitości potraw, ale jeszcze ważniejsze były jej właściwości konserwujące.
Jak podaje Komisja Europejska, około 50% obywateli Unii ma nadwagę, bądź choruje na otyłość. „Te dane są przerażające”, powiedział o wynikach badań komisarz ds. zdrowia, Markos Kyprianu.
Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne (AHA) opublikowało raport zawierający wskazówki, które mówią o tym, co robić by zachować dobry stan zdrowia. Specjaliści z AHA kładą główny nacisk na dwie sfery życia - właściwe odżywianie się oraz kondycję fizyczną.
To co zdrowe nie zawsze jest smaczne, zaś to co nam szkodzi często też najbardziej nam smakuje. Niestety w pewnym wieku nie wszystko jest dla nas wskazane. Takie produkty jak sól, słodycze, alkohol lub tłuszcze nasycone muszą pójść w odstawke, a to wszystko dla naszego zdrowia.