Jedzenie zgodnie z rekomendacjami specjalistów pomaga w kontrolowaniu wielu chorób i może zmniejszyć konieczność zażywania leków.
Okazuje się, że nie tylko nadmiar soli szkodzi. Jej niedobór także nie sprzyja zdrowiu.
Od tego, co jesz, zależy twoje samopoczucie i wygląd. Nie jest to tylko slogan. Sam/a z doświadczenia doskonale zdajesz sobie sprawę, jakie produkty powodują u ciebie dolegliwości, a po jakich tryskasz energią. Jeśli chodzi o wygląd, rezultaty nie zawsze są natychmiastowe, ale eksperci zapewniają, że dieta ma bezpośredni wpływ na naszą prezencję.
17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego (World Hypertension Day). Jak określa dolegliwość WHO, jest to cichy i niewidzialny „zabójca".
Jeśli wraz z upływem dnia masz wrażenie, że twój brzuch „pęcznieje", najprawdopodobniej winna jest temu twoja dieta. Określone produkty wywołują nieprzyjemne uczucie wzdęcia i zauważalną zmianę figury w okolicach talii. Przejrzyj listę artykułów, które mogą odpowiadać za tę dolegliwość.
Jak wynika z badań zaprezentowanych na spotkaniu American Heart Association, odpowiednie zachęcanie do korzystania z ziół i przypraw - zamiast soli - powoduje znaczące zmniejszenie konsumpcji sodu.
Badania pokazują, że redukcja spożycia soli do sześciu gramów dziennie mogłaby zapobiec niemal sześciu procentom udarów. Jednak obowiązek oszczędniejszego doprawiania solą spoczywa zarówno na producentach żywności, jak i na konsumentach. Na tym właśnie polega zadanie projektu PROCURED.
Udar mózgu jest jedną z najczęstszych przyczyn śmierci. Warto wiedzieć, kto jest najbardziej zagrożony i jak rozpoznać symptomy, by móc bezzwłocznie udać się po pomoc.
Sól to przyprawa, bez której wielu nie wyobraża sobie posiłku. Właściwie obecnie dodawana jest niemal do każdego produktu i trzeba być ostrożnym, by nie dostarczać jej sobie w nadmiarze, bo może sprzyjać nadciśnieniu. Sól ma jednak różne, nie tylko kulinarne zastosowania. Oto najpopularniejsze z nich.
Wysoki poziom sodu w niektórych lekach może podnieść ciśnienie krwi, a przez to zwiększyć problemy ze zdrowiem.
Ziemniaki to ciągle niemal nieodłączny element obiadu w polskich domach. Te powszechnie dostępne warzywa mogą mieć jednak szereg innych, ciekawych zastosowań. Odkryj ziemniaki na nowo - sprawdź do czego, poza kulinariami, mogą ci się przydać.
Istnieją produkty, które, choć są powszechnie dostępne i często umieszczamy je w swoich jadłospisach, nie powinny stanowić głównego punktu codziennego menu. Nie tylko bowiem nie przydają pożądanych składników odżywczych, ale mogą sprzyjać rozwojowi otyłości i innych chorób. Jeśli więc zależy ci, by w przyszłości cieszyć się dobrym zdrowiem, nie przyzwyczajaj się do częstego raczenia się wymienionym niżej jedzeniem.
Od sposobu odżywiania się zależy nie tylko nasze samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia, ale i wygląd. To przede wszystkim z diety uzyskujemy witaminy i minerały, których wszelkie niedobory mogą ujawniać się w postaci różnych, w tym widocznych na skórze, symptomów. Jedne produkty sprawiają, że cera wygląda młodo i promiennie, włosy lśnią, a paznokcie pozostają mocne, inne przyspieszają proces starzenia się wzmagając proces powstawania zmarszczek oraz osłabienia „czupryny".
Ryż to nie tylko pożywny element zdrowych dań. Okazuje się, że można go wykorzystać także jako preparat czyszczący, wskaźnik temperatury czy środek konserwujący. Ma rozmaite zastosowania przy drobnych kuchennych i spiżarnianych problemach.
Powszechnie wiadomo, że takie przekąski, jak chipsy, paluszki, orzechy w puszce, czy krakersy zawierają relatywnie duże ilości soli i w związku tym trzeba się nimi raczyć ostrożnie. Okazuje się jednak, że nawet w takich produktach, które uważane są za słodycze, zawartość soli jest zaskakująco wysoka.