Starzenie się dotyczy każdej cześci ciała, także włosów. Wraz z upływem czasu nie tylko tracimy ich coraz więcej, ale i te, które pozostają, stają się cienkie i łamliwe. Nie da się tego całkowicie powstrzymać, ale można ograniczyć słabnięcie włosów stosując odpowiednią dietę. Dołącz do menu tych pięć produktów, a twoja czupryna stanie się mocniejsza.
Nawet jeśli przez kilkadziesiąt lat wolno ci było jest wszystko, może okazać się, że w dojrzałym wieku będziesz musiał/a wyeliminować z jadłospisu określone produkty. Alergie żywieniowe mogą pojawić się w każdym czasie.
Makaron nie jest kojarzony ze sposobem odżywiania się, który pomoże stracić na wadze, tymczasem został uznany przez włoskich uczonych za produkt, który może przyczynić się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia otyłości.
Środziemnomorski sposób odżywiania się jest uważany za jeden z najzdrowszych. Wiele badań wykazało, że pomaga zachować dobre zdrowie przez długi czas. Daje większe szanse na uchronienie się przed poważnymi chorobami, takimi jak określone nowotwory, cukrzyca czy demencja. Teraz ustalono, że może osłabić ryzyko nawrotu raka piersi.
Kobiety, które jedzą ryby dwa razy w tygodniu, rzadziej doświadczają utraty słuchu.
Objawy alergii mogą naprawdę dać się we znaki, ale nie tylko odpowiednie leki mogą pomóc je osłabić. Określona dieta także pomoże ograniczyć intensywność symptomów.
Witamina B12 może istotnie pomóc w odmładzaniu mózgu.
O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie rybiego mięsa jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasze danie będzie smakowało naprawdę wybornie.
Dietetycy zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej 2 razy w tygodniu. Ale co jest ich fenomenem? Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), a w szczególności Omega-3. Dieta z ich udziałem korzystnie wpływa nie tylko na mózg, wzrok i serce, ale również poprawia płodność, działa odmładzająco oraz przeciwdepresyjnie. Zobacz, jak ryby i owoce morza wpływają na nasze zdrowie.
Styczeń to na całym świecie zwyczajowo okres karnawału. A co po nim? Oczywiście słynny w Polsce „śledzik”, a więc ostatki. Już dziś warto pomyśleć, czym w tym roku poczęstujemy naszych gości! Bo jeśli właśnie śledzikiem, to jakim i jak przyrządzonym? Przecież wiadomo nie od dziś, że ryba rybie nierówna! W przypadku śledzia zdecydowanie warto bliżej zapoznać się z popularnymi matiasami! Choć uwaga, bo w Polsce matiasy popularne są raczej tylko z nazwy!
Jakkolwiek może się to wydawać paradoksalne, tłuszcz może pomóc schudnać. Tłuszcz z ryb dobrze wpływa na organizm, jest ważnym składnikiem odżywczym i pomaga pozbyć się tłuszczu w nadmiarze zgromadzonego w organizmie.
Kuchnia śródziemnomorska to bogactwo różnorodnych produktów i przypraw, ale z powodzeniem można ją przygotowywać również na polskich stołach. Gdzie i jak szukać produktów, by w pełni móc rozkoszować się oryginalnymi smakami rodem z rejonu Śródziemnomorza?
Dieta śródziemnomorska, zawierająca większe ilości warzyw i owoców w jadłospisie, zapewni zdrowszy mózg na starość.
Gdybyśmy jedli więcej ryb, rzadziej chorowalibyśmy na depresję. Ryzyko zachorowania spada o 17 proc. u osób jedzących większe ilości ryb.
Jest na wyposażeniu każdej łazienki i może przydać się w różnych sytuacjach, nie tylko do ochrony przed próchnicą - przejrzyj niezwykłe zastosowania pasty do zębów.