Jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, obserwujemy wręcz „modę" na rozmaite alergie na jedzenie. Wielu ludzi dość pochopnie wyrzuca ze swojego jadłospisu określone produkty, które - jak im się wydaje - mogą być dla ich organizmu wyzwaniem. Tymczasem rezygnacja z pewnych grup artykułów może być bardzo szkodliwa. Przedtem upewnij się, że naprawdę nie możesz czegoś jeść.
Niektóre produkty, choćby były dostępne cały rok, silnie kojarzą się z okresem bożonarodzeniowym. Część z nich warto sobie serwować w obfitości, bo wartości odżywcze, jakich dostarczają, są dla naszego organizmu bardzo dobre. Oto kilka świątecznych składników, które mogą nosić tytuł „super-jedzenia".
Wegetarianizm, najogólniej rzecz ujmując, jest określany jako bezmięsny sposób odżywiania się. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana, bowiem ograniczanie produktów zwierzęcych w diecie ma wiele odmian, dlatego mówimy o weganizmie, fleksitarianizmie czy peskatarianizmie. Sprawdź, jak nazwywają się poszczególne typu odżywiania tego rodzaju.
Co wspólnego może mieć człowiek z rybą? Wydaje się że niewiele. Nie tylko na pierwszy, ale nawet na drugi i trzeci rzut oka różnimy się przecież niemal w każdym elemencie. Ale okazuje się, że właśnie rybom możemy zawdzięczać skuteczne powstrzymanie oznak upływającego czasu! Mit? Nic z tych rzeczy. Odpowiedź tkwi w kolagenie, którego jedynym prawdziwie skutecznym źródłem pozyskiwania dla naszego organizmu są właśnie te żyjące pod wodą stworzenia.
Łuszczyca to choroba objawiająca się widocznymi, krępującymi zmianami na skórze. Łuszczyca jest niezakaźna i autoimmunologiczna, tj. stanowi efekt nadaktywności układu odpornościowego, który przyspiesza cykl produkcji komórek skóry. Poza profesjonalnym leczeniem, pomocna jest też określona dieta.
Stan zapalny jest reakcją układu odpornościowego na infekcję. To naturalny proces mający na celu usunięcie szkodliwego czynnika i przywrócenie normalnego funkcjonowania określonej części organizmu. Jeśli jednak stan taki jest silny i przedłuża się, skutkuje poważnymi kłopotami ze zdrowiem i sprzyja starzeniu się.
W ostatnich latach często pisano o diecie śródziemnomorskiej jako o świetnym sposobie na ochronę przed różnymi chorobami, dobre zdrowie fizyczne, a nawet samopoczucie psychiczne. Teraz podaje się kolejny powód, dla którego warto stosować śródziemnomorski jadłospis - jest on afrodyzjakiem.
Dieta śródziemnomorska pomaga zmniejszyć ryzyko udaru.
Liczba przypadków raka piersi wzrasta. Równocześnie jednak rośnie świadomość na temat choroby, co jest o tyle ważne, że wczesne wykrycie nowotworu, daje bardzo duże szanse na jego całkowite wyleczenie.
Jeśli masz za sobą zawał, spróbuj sięgnać po kwasy omega 3, pomogą sercu wrócić do formy.
Starzenie się dotyczy każdej cześci ciała, także włosów. Wraz z upływem czasu nie tylko tracimy ich coraz więcej, ale i te, które pozostają, stają się cienkie i łamliwe. Nie da się tego całkowicie powstrzymać, ale można ograniczyć słabnięcie włosów stosując odpowiednią dietę. Dołącz do menu tych pięć produktów, a twoja czupryna stanie się mocniejsza.
Nawet jeśli przez kilkadziesiąt lat wolno ci było jest wszystko, może okazać się, że w dojrzałym wieku będziesz musiał/a wyeliminować z jadłospisu określone produkty. Alergie żywieniowe mogą pojawić się w każdym czasie.
Makaron nie jest kojarzony ze sposobem odżywiania się, który pomoże stracić na wadze, tymczasem został uznany przez włoskich uczonych za produkt, który może przyczynić się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia otyłości.
Środziemnomorski sposób odżywiania się jest uważany za jeden z najzdrowszych. Wiele badań wykazało, że pomaga zachować dobre zdrowie przez długi czas. Daje większe szanse na uchronienie się przed poważnymi chorobami, takimi jak określone nowotwory, cukrzyca czy demencja. Teraz ustalono, że może osłabić ryzyko nawrotu raka piersi.
Kobiety, które jedzą ryby dwa razy w tygodniu, rzadziej doświadczają utraty słuchu.