Jeśli odczuwasz jakieś dolegliwości bólowe, zmiana diety może pomóc w ich osłabieniu. Nie tylko leki są skuteczne na taki dyskomfort, to, co jemy, także ma istotny wpływ na nasz organizm.
Warto przykładać większą wagę do ilości białka w codziennej diecie. Dzięki odpowiedniej dawce tego składnika można liczyć na lepszą ochronę przed niepełnosprawnością.
Kolejne badania zachęcają do zmiany obecnego stylu jedzenia na śródziemnomorski. Dzięki takiemu jadłospisowi nie tylko dłużej pożyjesz, ale też będziesz mógł/mogła liczyć na lepsze zdrowie do sędziwych lat.
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
Specjaliści zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tymczasem Polacy upodobali sobie reklamowane jako zdrowe wysokoprzetworzone produkty rybne. Lubimy je za niską cenę, ale trzeba przyznać, że wiele z nich to raczej artykuły „rybopochodne”, pozbawione wartości odżywczych i o niskiej jakości. Ile ryby jest tak naprawdę w rybie?
Długość życia populacji na całym świecie stale wzrasta. Według prognoz w latach 2015-2050 globalny odsetek ludzi żyjących ponad 60 lat, zwiększy się niemal dwukrotnie. Badania przeprowadzone przez naukowców z Tufts University w Bostonie na łamach "The British Medical Journal" pokazują, że żyjemy coraz dłużej. To zasługa nie tylko rozwoju medycyny, ale także zdrowego stylu życia i przede wszystkim – odpowiednio zbilansowanej, bogatej w kwasy omega-3 diety.
Kwasy omega-3, które w dużych ilościach znajdują się w rybach, mogą chronić serce.
Choć tradycje wigilijne są na stałe wpisane w święta Bożego Narodzenia, często nie zastanawiamy się nad ich pochodzeniem. Czemu potrawy rybne cieszą się tak dużą popularnością w okresie świątecznym? Skąd 12 potraw na stole? Czy ryba po grecku faktycznie jest grecka? Dlaczego karp uważany jest za symbol Wigilii?
Krótsze, jesienne dni i zimne poranki źle wpływają na naszą odporność i samopoczucie. Mniejsza ilość witaminy D, wytwarzanej w organizmie pod wpływem promieni słonecznych, znacząco wpływa na nasze funkcjonowanie – mamy mniej wigoru i najchętniej spalibyśmy do wiosny. Możemy jednak temu zaradzić. Jak? Po prostu jedzmy ryby.
Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
Więcej nasion, suszonych owoców i orzechów w diecie to lepsze zdrowie serca i całego układu krążenia.
Nie jest za późno na zmianę stylu życia na zdrowszy - korzyści z takich modyfikacji można zyskać w każdym wieku. Okazuje się, że seniorzy, którzy decydują się na stosowanie diety śródziemnomorskiej, mogą liczyć na dłuższe życie.
U wielu mężczyzn po pięćdziesiątce, a nawet i młodszych, dochodzi do przerostu prostaty, co objawia się ograniczeniem przepływu moczu przez cewkę moczową. Dolegliwość jest więc bardzo uciążliwa, a może się pogłębić i prowadzić do raka gruczołu krokowego. Okazuje się jednak, że odpowiednia dieta pomoże osłabić powiększenie prostaty. Sprawdź, co warto jeść.
Jedne produkty nam służą, inne powinniśmy znacznie ograniczyć lub nawet zupełnie je wyeliminować. Pewien znak czasów zaś jest taki, że te niepolecane artykuły są bardzo łatwo dostępne, a te rekomendowane już nie zawsze. W każdym razie warto zwrócić szczególną uwagę na zawartość naszego koszyka sklepowego, bo stosowana dieta może nas wpędzić w choroby lub uchronić przed wieloma dolegliwościami.
Koniecznie dołącz ryby do swojego menu. Dzięki temu będziesz mógł/mogła liczyć na dłuższe życie.