Część tzw. zdrowego jedzenia okazuje się być mniej pożywnym, choć funkcjonuje w świadomości przeciętnego konsumenta jako bardzo wartościowa. Jeśli planujesz swoją dietę biorąc pod uwagę na ile dany produkt jest odżywczy i jakie, potrzebne konkretnie dla twojego organizmu, składniki zawiera, warto zapoznać się z informacjami na temat niektórych pokarmów.
Zmienna jesienna pogoda, oraz zmowy chłód sprawia, że w tym czasie szczególnie narażeni jesteśmy na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Chcąc wspomóc organizm w walce z wirusami często sięgamy po witaminowe suplementy diety. Zapominamy, że jest prostszy i tańszy sposób na wzmocnienie organizmu, zanim kolejny raz kupimy syrop, czy pastylki przyjrzyjmy się temu, co jemy.
Osoby po przebytym zawale serca będą otrzymywać darmowy suplement rybiego oleju, tak postanowił Government’s National Health System. Pacjenci będą otrzymywać receptę na suplementy zawierające tłuszcze kwasowe z grupy omega. Ma to na celu zapobieganie dalszym zachorowaniom. Decyzją tą Wielka Brytania zbliżyła się do innych zachodnich krajów np. Włoch gdzie osobom po przebytym zawale dostają to uzupełnienie diety przy opuszczaniu szpitala.
Ostatnie badania pokazały, że dieta bogata w ryby chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, choroby związanej z wiekiem podeszłym i mogącej prowadzić do utraty wzroku.