Kampanie społeczne namawiają nas do zmiany nawyków żywieniowych. I słusznie! Slogan „ryba wpływa na wszystko" ani trochę nie mija się z prawdą. Co jednak zrobić, kiedy szaleńczy tryb życia nie pozwala na komponowanie posiłków z aptekarską dokładnością, a świadomość zaniedbań w diecie budzi w nas coraz większą frustrację?
Menu nowoczesnego człowieka to przemyślana i zrównoważona kombinacja wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Ryby posiadają ich tak wiele, że powinny stać się stałym komponentem naszego jadłospisu.
Ryby to ważny element naszej diety, naukowcy prowadzący badania na temat wpływu rybiego tłuszczu na nasze zdrowie dostarczają kolejnych powodów, dla których watro po nie sięgać.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
„Ryba wpływa na wszystko”, głosi hasło trwającej od połowy czerwca kampanii Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy chcą nakłonić konsumentów do umieszczenia w swoim jadłospisie produktów rybnych ze względu na zdrowotne właściwości żywności tego rodzaju.
Zbuntowane cząsteczki tlenu z dużą szybkością poruszają się po naszym organizmie utleniając każdy napotkany związek. Efekt? Uszkodzone komórki, tkanki, postępujący proces starzenia.
Wtedy nie można się normalnie poruszać, klękać, wstawać – najprostsze na co dzień czynności stają się prawdziwą udręką. Przyczyny takiego stanu są bardzo różne. Podstawowym czynnikiem wpływającym na przeciążenie stawów, a w konsekwencji na ich obrzęk, jest otyłość. Szczególnie dotyczy to stawu biodrowego oraz kolanowego.
Specjaliści od żywienia, lekarze i dietetycy od lat namawiają nas do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Zgodnie uważają, że regularne spożywanie ryb i owoców morza bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Według zaleceń dietetyków dania z ryb powinno się jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Planując wiosenną dietę warto więc pamiętać o umieszczeniu ich w jadłospisie. Lista zdrowotnych zalet dań rybnych jest dość długa, oto ich krótkie przypomnienie – może zachęci do zasmakowania w potrawach tego rodzaju.
Na długość życia wpływa wiele czynników, do najważniejszych z nich należą dieta oraz nasze codzienne przyzwyczajenia.
Wiadomo, że dbanie o dobre funkcjonowanie stawów i prawidłowe odżywianie się, pomoże nam uniknąć późniejszych nie potrzebnych problemów zdrowotnych związanymi właśnie z nimi. Kiedy bolą stawy, czujemy się jak inwalidzi – nie można się normalnie poruszać, klękać, wstawać – najprostsze na co dzień czynności stają się prawdziwą udręką.
Święta to wyjątkowa okazja, pełna ciepła, radości i spotkań w rodzinnym gronie. Polacy lubią spędzać ten czas w sposób wyjątkowy, dlatego dbają o najdrobniejsze szczegóły, także o kwestie kulinarne. Jesteśmy wielbicielami tradycyjnej kuchni, a podstawą potraw wigilijnych są smaczne i zdrowe ryby. Warto kultywować tę tradycję, mimo że w Wigilię nie obowiązuje już post.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.
Jesień i zima to czas, kiedy stajemy się słabsi, często chorujemy. Istnieje jednak wiele sprawdzonych sposobów, aby także porach roku cieszyć się dobrym zdrowiem.
Spożycie ryb w Japonii, której mieszkańcy poszczycić mogą się długowiecznością, to około 40 kg na osobę rocznie. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku niecałe 7 kg ryb, to błąd - twierdzą lekarze i dietetycy.