Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Czerwone mięso stanowi ważny element zbilansowanej diety, ale często wskazuje się, że jego większe ilości w jadłospisie mogą sprzyjać różnym chorobom. Teraz wykazano, że częste serwowanie sobie steków i innych tego rodzaju przysmaków może mieć wpływ na rozwój raka piersi.
Nowe badania wykazują, że tabletki z likopenem, naturalnym barwnikiem zawartym w pomidorach, są skuteczne w leczeniu chorób serca poprzez przywrócenie funkcji naczyń krwionośnych.
Jaki wpływ mają zmiany w żywieniu na nasze zęby? Czy są specjalne diety dla zachowania zdrowych i białych zębów? Drastyczne zmiany w żywieniu mogą wpłynąć na zdrowie naszych zębów. Nie zapominajmy więc, że są produkty, z których nie powinniśmy rezygnować w naszej diecie.
Zamiast wydawać bajońskie sumy na kosmetyki przeciwzmarszczkowe, zrewiduj swoje menu. W dużej mierze wygląd skóry zależy od sposobu odżywiania się. Odpowiednia dieta pozwoli zwiększyć szanse na młody wizerunek - zobacz, jakie składniki są potrzebne, by osłabić proces powstawania zmarszczek.
Urodzona w Tenma (obecnie Kita-ku), na przedmieściach miasta Osaka w Japonii Miaso Okawa skończyła niedawno 116 lat i jest uważana za najstarszą osobę na świecie.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Nie potrzeba leków, by poprawić sobie nastrój, wystarczy dołączyć do swojego menu naturalne produkty, które pomogą pozbyć się czarnych myśli i przestać pisać „czarne scenariusze".
W dojrzałym wieku warto ograniczyć określone produkty, by zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, mówią badacze.
Niskotłuszczowa dieta, która obejmuje także ryby, może pomóc w walce z nowotworem prostaty.
Osoby w średnim wieku, których dieta jest pełna dań typu fast food, złożonych m. in. z przetworzonego mięsa i napojów słodzonych, są bardziej narażone na depresję.
Regularne jedzenie takich ryb, jak makrela, tuńczyk, pstrąg i łosoś może zapobiec różnym chorobom, teraz dowiedziono także, że serwowanie sobie tych gatunków ryb może zmniejszyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.
Im gorsze jest nasze menu, tym mniej adekwatnie je oceniamy. Inni są bardziej surowi w diagnozowaniu jadłospisu, niż ci, którzy go stosują. Okazuje się, że trudniej nam spojrzeć obiektywnym okiem na to, co jemy.
Jedzenie dużych ilości ryb zwiększa ryzyko migotania przedsionków w takim samym stopniu, jak ich unikanie.
Włosi są najbardziej długowiecznym narodem w Europie, żyją średnio 81 lat.