Pośród górzystych terenów Południowej Afryki od wielu wieków w październiku rozkwitają żółte pąki czerwonokrzewu, zwanego także rooibosem. Z jego łodyg i liści sporządza się aromatyczny napar, który docenili już pierwotni mieszkańcy tamtejszych okolic.
Powszechny w Afryce napój na bazie czerwonokrzewu cechuje się oryginalnym smakiem i świetnie gasi pragnienie oraz ma ważne prozdrowotne właściwości. Teraz do tej listy należy dodać możliwość wspomgania procesu odchudzania.
Przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny od dawna usilnie poszukuje składników, które mogłyby powstrzymać efekty starzenia się. Okazuje się, że rooibos, czyli czerwonokrzew (aspalat prosty), może być tym komponentem, który spełni wysokie oczekiwania.
Napar z rooibos (czerwonokrzewu) chroni wątrobę i może być wykorzystywany w leczeniu chorób tego organu, wynika z badań Cape Peninsula University of Technology w Kapsztadzie.