Zawyżone rachunki, oszukiwanie na składnikach, dania z mrożonek, przeterminowane produkty - zastrzeżenia wzbudziło blisko 80 proc. punktów gastronomicznych skontrolowanych przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK. Najlepiej sytuacja wygląda w barach mlecznych i fast foodach, najgorzej – w miejscowościach, gdzie spędzamy wakacje i ferie.
Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile kalorii ma ulubione danie, które co tydzień jadasz w stołówce? Czy w czasie wyjść na kolację z partnerem brakuje Ci informacji na temat składników lub wartości odżywczej zamawianych potraw?
Naukowcy odkryli nową „metodę odchudzania". Jeśli chcesz stracić na wadze, wybieraj się do barów czy restauracji wraz z mężem, partnerem lub kolegą... Gdy kobiety spożywają posiłek w towarzystwie mężczyzny, wybierają mniej kaloryczne danie, niż wówczas, gdy nie ma w pobliżu żadnego przedstawiciela płci męskiej.