W pośpiechu codziennych obowiązków najłatwiej jest wejść do pobliskiego baru na jakieś chińskie danie, kebab, czy burgera. Można się najeść szybko i relatywnie niedrogo. Takie posiłki jednak nie dostarczą jednak składników odżywczych o odpowiedniej ilości i jakości.
Mówi się, że Polacy zawsze byli ekspertami w większości dziedzin. Od kilku lat, za sprawą programów takich jak Kuchenne Rewolucje czy Masterchef, dotyczy to również kwestii kulinarnych – zwłaszcza, jeśli chodzi o restauracje. Niestety, często nasza ekspertyza przy wyborze odpowiedniego lokalu na randkę czy spotkanie biznesowe ogranicza się do przebierania w miejscach, które są akurat modne lub po prostu sprawiają wrażenie ekskluzywnych.
Kong phad prik thai dam – takie danie oferował jeden z restauratorów skontrolowanych przez Inspekcję Handlową. Niestety, informował jedynie o egzotycznej nazwie, zamiast o polskiej i składnikach potrawy. Inspekcja Handlowa skontrolowała restaruracje serwujące potrawy zagranicznych kuchni. Do co trzeciej inspektorzy mieli zastrzeżenia – restauratorzy oszukują na wadze potraw czy składnikach.
Każdy z nas chce cieszyć się urokami lata. Wakacje w gronie rodziny lub przyjaciół to czas pełen wypoczynku i radości. To także świetna okazja do spróbowania specjałów lokalnej kuchni. Podpowiadamy, jak w obcym mieście znaleźć restaurację, w której nie przepłacając zjemy smacznie i zdrowo.
96-letnia Leonilda Tomasinelli otworzyła pierwszy lokal typu «home restaurant» w Genui. Starsza pani postanowiła ocalić specjalności regionalnej domowej kuchni.
Co trzeci Polak nie jada poza domem, seniorzy nie wychodzą na większe posiłki prawie wcale. Jeśli już się decydujemy na wyjście do restauracji, to połowa z nas wybiera tę, w której serwowane są dania kuchni polskiej. Jeśli zamawiamy danie na wynos, nadal najczęściej jest to pizza. Przy podejmowaniu decyzji o wyborze lokalu ważne są lokalizacja, smak i cena - wynika z raportu „Polska na talerzu 2014".
Spędzanie czasu poza domem w pracy czy szkole są najczęstszymi powodami do jedzenia poza domem dla Polaków, według najnowszego badania przeprowadzonego na potrzeby raportu „Rynek HoReCa w Polsce 2012. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2012-2014”. Jako ulubioną respondenci wskazywali polską kuchnię, ale najszybciej rozwijają się sieci barów szybkiej obsługi oraz pizzerie wpływając na zmianę przyzwyczajeń konsumentów.
Poświęcanie się innym to nieodłączna część życia, szczególnie tego dorosłego, kiedy na świat przychodzą dzieci i przez około dwóch dekad wymagają intensywnej uwagi rodziców. Kiedy jednak wchodzi się w wiek seniorski, latorośle mają własne sprawy, a praca nie wypełnia całego dnia. Można sobie więc wreszcie pozwolić na luksus, na który dotychczas ciągle brakowało czasu i pieniędzy.
Gordon Ramsay został wybrany przez Polaków w organizowanym przez BBC Lifestyle plebiscycie na ulubionego kucharza. Gospodarz wielu programów kulinarnych pokonał takich konkurentów jak Hugh Fearnley-Whittingstall, James Martin, Rachel Allen oraz Heston Blumenthal.
Jednym z elementów, które czynią święta wyjątkowymi jest to, że w ramach prezentu można zrealizować czyjeś marzenie. Warto zastanowić się, czy wspaniałym prezentem dla naszych najbliższych nie będzie niespodzianka w postaci wspólnego weekendu spędzonego z dala od codziennej scenerii i obowiązków. Eksperci serwisu ogłoszeń turystycznych otoWakacje.pl podpowiadają, by pierwszej gwiazdki wypatrywać w najpiękniejszych zakątkach Polski.
Zawyżone rachunki, oszukiwanie na składnikach, dania z mrożonek, przeterminowane produkty - zastrzeżenia wzbudziło blisko 80 proc. punktów gastronomicznych skontrolowanych przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK. Najlepiej sytuacja wygląda w barach mlecznych i fast foodach, najgorzej – w miejscowościach, gdzie spędzamy wakacje i ferie.
Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile kalorii ma ulubione danie, które co tydzień jadasz w stołówce? Czy w czasie wyjść na kolację z partnerem brakuje Ci informacji na temat składników lub wartości odżywczej zamawianych potraw?
Naukowcy odkryli nową „metodę odchudzania". Jeśli chcesz stracić na wadze, wybieraj się do barów czy restauracji wraz z mężem, partnerem lub kolegą... Gdy kobiety spożywają posiłek w towarzystwie mężczyzny, wybierają mniej kaloryczne danie, niż wówczas, gdy nie ma w pobliżu żadnego przedstawiciela płci męskiej.