Największe obawy Polaków związane z wystąpieniem choroby nowotworowej dotyczą szeroko pojętych problemów z opieką zdrowotną. Lękiem napawa nas również wizja utraty pracy oraz braku zabezpieczenia finansowego rodziny.
Łopian większy (łac. Arctium lappa) od wieków stosowany był w leczeniu różnych chorób, w tym zapalenia stawów czy cukrzycy.
Rocznie w Polsce diagnozuje się około 2 do 2,5 tysiąca przypadków zachorowania na czerniaka. Z tego 3-15 procent stanowią tak zwane czerniaki występujące rodzinnie, do których predyspozycje dziedziczymy w genach. Dzięki badaniom genetycznym możliwe jest wykrycie choroby we wczesnym stadium, co daje blisko 100-procentową szansę na całkowite wyleczenie.
Amazonki rozpoczynają kampanię edukacyjną skierowaną do kobiet zmagających się z zaawansowanym rakiem piersi, pod hasłem „Jest jak Jest - Mam wybór!”. – Naszym celem jest uświadomienie jak najszerszej rzeszy pacjentek, że mają możliwość wyboru metod leczenia – mówi Krystyna Wechmann, założycielka i Prezes Federacji Stowarzyszeń „Amazonki”.
Z ostatniego raportu Global Burden of Disease Cancer Collaboration wynika, że w samym 2015 roku zdiagnozowano 17,5 milionów nowych przypadków raka.
Podwyższenie progu opłacalności dla leczenia ostatniego rzutu, brak wpływu nowelizacji ustawy refundacyjnej na sytuację pacjentów stomijnych oraz gotowość do wdrożenia dwóch kolejnych postulatów pacjentów onkologicznych – to wynik spotkania wiceministra zdrowia Krzysztofa Łandy z przedstawicielami organizacji wspierających osoby z chorobami nowotworowymi.
Zabiegi radioterapii są bezbolesne, jednak w ich trakcie, jak i po zakończeniu wystąpić mogą powikłania. Osobom leczącym nowotwór poprzez naświetlania doskwierać może popromienne zapalenie skóry, zmęczenie i zły nastrój, utrata apetytu czy nudności. W jaki sposób pacjenci mogą tym skutkom zapobiegać?
Dla co drugiej Polki nowotwór to realne zagrożenie – 45% ocenia swoje ryzyko zachorowania jako wysokie i bardzo wysokie – wynika z najnowszego badania Millward Brown zrealizowanego na zlecenie BZ WBK-Aviva. Obawy te towarzyszą również co trzeciemu mężczyźnie (36%).
Val Kilmer zaprzeczył, jakoby chorował na raka.
Michael Douglas ujawnił, że Val Kilmer jest chory i zmaga się z rakiem.
Rak piersi diagnozowany jest u co 14. Polki. Istnieje jednak broń, wobec której ten złośliwy nowotwór jest bezbronny. Nie jest to nowoczesny środek medyczny czy innowacyjny zabieg onkologiczny - to świadomość zagrożenia chorobą i profilaktyka. Staje się ona coraz mocniejszym orężem w rękach polskich kobiet.
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
Zaawansowany rak piersi to znacznie trudniejszy problem medyczny i społeczny. Takie chore wymagają szerokiego wsparcia lekarskiego, psychologicznego. Cierpią fizycznie i psychicznie – mówi dr n. med. Barbara Radecką z Opolskiego Centrum Onkologii. Jednak dzięki postępom biologii molekularnej w ostatnich latach odkryto kolejne bardzo obiecujące leki. Nowoczesne metody terapii stwarzają możliwości personalizacji leczenia. Jego dobór jest związany z wyjściowym stanem zaawansowania i podtypem nowotworu oraz cechami biologicznymi.
4 października obchodzimy Światowy Dzień Onkologii. Tego dnia wiele uwagi poświęca się profilaktyce nowotworów, ale istotne jest również zwrócenie uwagi na codzienne problemy osób, które zmagają się z tą chorobą. Jednym z bardzo poważnych wyzwań jest prawidłowe odżywienie organizmu. To właśnie specjalistyczne żywienie w chorobie onkologicznej stanowi temat przewodni kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.