Wysokoprzetworzona żywność nie jest najlepszym wyborem dietetycznym - od dawna wiadomo, że sprzyja rozwojowi wielu chorób. Teraz ustalono, że zwiększa ryzyko raka.
Na raka płuca umiera rocznie ok. 23 tysiące Polek i Polaków. Blisko 90% chorych umiera przed upływem 5 lat od momentu zachorowania.
Polacy nie zdają sobie sprawy z tego, z jakimi kosztami wiąże się diagnoza: nowotwór. Co czwarty sądzi, że na leczenie potrzebowałby ok. 1 tys. zł – wynika z badania Nationale-Nederlanden. Mimo niedoszacowania tych kosztów większość badanych i tak jest przekonana, że nie poradziłaby sobie finansowo z takim problemem.
Co roku 4 lutego obchodzimy Światowy Dzień walki z Rakiem. Ponieważ choroba stanowi drugą globalnie przyczynę zgonów, organizatorzy Dnia mają nadzieję na popularyzację działań profilaktycznych i leczniczych, co przełoży się na zmniejszenie liczby śmierci w wyniku nowotworów.
W czasie snu 70 proc. komórek układu odpornościowego ulega regeneracji. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, iż zaburzenia snu mają niezwykłe znaczenie w wielu chorobach. Bezsenność i zaburzenia snu sprzyjają powstawaniu takich nowotworów jak nowotwór prostaty i gruczołu piersiowego.
Amerykański biochemik Valter Longo opracował dietę, która ma zwiększać nasze szanse na wydłużenie życia. Longevity Diet zyskuje popularność. O co w niej chodzi?
Uczeni z University of Missouri-Columbia odkryli, że ekstrakt z borówek zwiększa efektywność radioterapii w walce z komórkami raka szyjki macicy.
Od dawna wiadomo, że przedłużający się stres ma zły wpływ na nasze zdrowie, sprzyjając rozwojowi wielu chorób i to zarówno ciała, jak i duszy. Teraz japońscy badacze do listy problemów zdrowotnych wywoływanych przez stres dołączają powstawanie nowotworu.
Zgodnie ze statystykami Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC), na bardzo zły stan uzębienia narzeka 16 proc. palaczy, którzy aż 4 razy częściej niż osoby niepalące zapadają na choroby jamy ustnej. Stany zapalne dziąseł i języka, suchość w ustach, a nawet nowotwory – to tylko niektóre z nich. Co tak naprawdę dzieje się w ustach palacza i jakich dolegliwości możemy uniknąć, jeśli pożegnamy się z nałogiem?
Komórki mężczyzn posiadają wadliwe wersje genów hamujących rozwój guzów, stąd to oni częściej chorują na nowotwory.
Picie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a wszystko dlatego, że niszczy nasze DNA – twierdzą brytyjscy badacze. Niektórzy mogą być bardziej podatni na szkodliwe efekty picia alkoholu.
Asymina trójklapowa (Asimina triloba) to owocujące drzewo pochodzące z Ameryki Północnej. Wyciąg z rośliny uzyskiwany z jej gałązek może być pomocny m. in. w leczeniu raka i zwalczaniu wszy.
Nowotwory złośliwe stanową drugą najczęstszą przyczynę zgonów w Polsce. Radzimy sobie z ich leczeniem gorzej niż inne państwa UE. Każdego roku z powodu raka umiera w Polsce około 95 tys. osób. Z analizy wskaźników pięcioletnich przeżyć pacjentów z rozpoznaną chorobą nowotworową wynika, że Polska należy do krajów, których systemy ochrony zdrowia gorzej radzą sobie z pacjentami onkologicznymi niż większość państw UE. NIK zorganizowała panel ekspertów poświęcony kluczowym problemom służby zdrowia w walce z rakiem.
Pobłażliwość babć i dziadków może być szkodliwa dla zdrowia wnuków. Brytyjscy badacze uważają, że zmniejszanie wymagań co do obowiązkowości dzieci, umożliwianie im wielogodzinnego oglądania telewizji i inne ustępstwa, w dłuższej perpektywie zagrażają zdrowiu wnuków.
Podejrzenie choroby nowotworowej jest bolesnym ciosem. Niezależnie od tego, czy dotyka ono bezpośrednio nas samych, czy też naszych bliskich, spanikowani próbujemy szukać pomocy i szybkiej odpowiedzi na pytanie – jestem chora/chory? Często w pierwszych chwilach czujemy się zagubieni, nie wiemy co robić, czego się spodziewać, jak będzie przebiegał sam proces diagnozy oraz ewentualnego leczenia.