Nowe badania wykazały, że spożywanie orzechów wiąże się z niższym ryzykiem raka trzustki.
Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i wysokiej kaloryczności może zwiększyć ryzyko śmiertelnego raka trzustki, wynika z badań przeprowadzonych na zwierzętach.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Onkolodzy podkreślają, że dieta śródziemnomorska to idealny styl życia dla przeciwdziałania nowotworom.
Nowotwór trzustki należy do najbardziej śmiercionośnych. Mniej niż 5% chorych żyje dłużej niż 5 lat od zdiagnozowania. Obok agresywnego charakteru guza i jego oporności na leki wykorzystywane w chemioterapii jedną z przyczyn takich statystyk jest późna diagnoza.
Pacjenci z chorobą nowotworową przyjmujący statyny (leki obniżające poziom cholesterolu) byli o 15 proc. mniej narażeni na śmierć z powodu raka lub jakiejkolwiek innej choroby w porównaniu do pacjentów, którzy nie zażywają wspomnianych medykamentów.
Ci, którzy intensywnie palą papierosy lub piją alkohol, są znacznie bardziej narażeni na rozwój raka trzustki w młodszym wieku niż osoby, które nie sięgają tak często po te używki.
Nowe badania opublikowane czasopiśmie „Gut" sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy może obniżyć ryzyko trzustki aż o 67 proc.
Jon Lord, klawiszowiec znany z Deep Purple, nie żyje. Muzyk zmarł 16 lipca w wieku 71 lat.
Każdy moment jest dobry na rzucanie palenia. Pozbycie się nałogu polepsza samopoczucie, wygląd i pozwala uchronić się przed rożnymi dolegliwościami. Aby zwiększyć motywację do walki z nałogiem, warto uświadomić sobie związane z tym korzyści. Im bardziej konkretne dane, tym bardziej sprecyzowany cel i rozumienie zyskanego dzięki wysiłkowi dobra.
Analiza bakterii w jamie ustnej może być sposobem na wykrycie raka trzustki na wcześniejszym etapie. Rak trzustki jest jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów, ponieważ rozprzestrzenia się bardzo szybko - tylko jeden na pięciu pacjentów przeżywa ponad pięć lat od diagnozy. Odkrycie oznak, które mogłyby pozwolić lekarzom na wcześniejszą diagnozę, jest więc w tym wypadku szczególnie przydatne.
Co roku 31. maja obchodzimy Światowy Dzień bez Papierosa. Święto stanowi okazję do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność nałogu palenia papierosów i jego negatywne skutki zdrowotne. Dzień ma równie zachęcić do 24-godzinnego okresu abstynencji od wszystkich form konsumpcji tytoniu na całym świecie.
Osoby, którzy zażywają preparaty z kwasem acetylosalicylowym przynajmniej raz w miesiącu mogą mieć znacznie zmniejszone ryzyko raka trzustki, wynika z badania kliniczno-kontrolnego, którego rezultaty przedstawiono na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research, AACR).
Likopen jest potężnym przeciwutleniaczem, który - jak wskazują badania - może stanowić „lek" przeciwnowotworowy i środek powstrzymujący wiele innych chorób.
Osoby nadużywające alkoholu są szczególnie narażone na raka trzustki. Ludzie, którzy wypijają trzy lub więcej drinków w ciągu dnia, mają o 36% większe ryzyko zgonu z powodu raka trzustki w porównaniu z niepijącymi - nawet jeśli nigdy nie palili, co jest znanym czynnikiem ryzyka tej choroby.