Tak powszechne napoje, jak kawa i herbata, mają właściwości prozdrowotne. Możemy mieć miłą świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego samopoczucia, gdy sięgamy po filiżankę aromatycznej Arabiki lub kubek ulubionej herbaty.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Kolejne ustalenia dowodzą niebywałego wpływu aktywności fizycznej na stan zdrowia. Z nowych badań wynika, że ćwiczenia mogą stanowić ważny element w walce z rakiem prostaty.
Mężczyźni, którzy regularnie spożywają brokuły, mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, twierdzą naukowcy z brytyjskiego Instytutu Badań Żywności (Institute of Food Research).
Mężczyźni, u których są zdiagnozowano agresywnego raka prostaty, mają znacznie większe szanse na dłuższe przeżycie, jeśli całkowicie zostanie u nich usunięty chirurgicznie gruczoł krokowy, wynika z badań przeprowadzonych w USA.
U większości mężczyzn po czterdziestce zaczynają się pojawiać zmiany hormonalne i to może powodować początek objawów przerostu prostaty lub łagodnego rozrostu gruczołu krokowego (Benign Prostatic Hyperplasia, BPH). BPH nie jest zagrożeniem dla życia, ale powoduje wiele dolegliwości i może prowadzić do poważniejszych chorób, takich jak rak nerek i rak prostaty.
Witaminę D trzeba wreszcie „zadenuncjować", bo choć każdy wie, że jej potrzebuje, to rzadko zdaje sobie w jakich dawkach i dlaczego.
Meczy cię kaszel z odksztuszaniem krwi, bądź odczuwasz trudności w przełykaniu? Uważaj, to mogą być objawy nowotworu. Uczeni zidentyfikowali osiem najczęściej doświadczanych symptomów raka.
Nowe badania wykazały, że codzienne przyjmowanie małych dawek aspiryny może zmniejszyć ryzyko raka prostaty o prawie 30 procent.
Ruszyła ogólnopolska kampania społeczna dotycząca profilaktyki raka prostaty. Na raka prostaty rocznie zachorowuje ok. 8 tys. mężczyzn. Kampania „Nie krępuj się, zerwij z milczeniem” zachęca mężczyzn do przełamania wstydu i zadbania o własne zdrowie.
Stereotypy pomagają żyć - ułatwiają ogląd rzeczywistości. Ale mogą być bardzo szkodliwe, zwłaszcza wtedy, gdy z ich powodu jesteśmy niesprawiedliwie traktowani albo gdy wręcz mają wpływ na zdrowie...
XXIII Liceum Ogólnokształcące im. ks. prof. J. Tischnera z Łodzi zostało zwycięzcą III edycji Programu dla Młodzieży „Mam Haka na Raka”. Ich kampania „Rak prostaty = zmowa milczenia?” zostanie zrealizowana jako ogólnokrajowa kampania zachęcająca mężczyzn do wykonywania badań w kierunku raka prostaty. Laureatów poznaliśmy 28 maja podczas Gali Finałowej, która odbyła się w klubie Palladium w Warszawie.
Kiedy pogoda zmieni się na prawdziwie majową - ciepła, słoneczną i przyjemną, chętnie udamy się do ogródków, na działkę, czy na wieś, aby pogrillować. Warto wówczas pamiętać o dodaniu ziół i przypraw do grillowanego mięsa - będzie smaczne i zdrowe, doprawianie potraw pomoże bowiem obniżyć ryzyko raka.
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" („An apple a day might keep the doctor away"), głosi przysłowie, teraz można doń dodać, że garść orzechów może powstrzymać rozwój raka prostaty.
Zewsząd jesteśmy zachęcani, aby ze względu na nasze zdrowie jeść więcej warzyw. Czy jednak będziemy mniej narażeni na różne rodzaje nowotworu jeśli zupełnie zrezygnujemy z mięsa?