Czy w przyszłości będziemy leczyć nowotwory bez chemioterapii i chirurgii? Zespół naukowców postanowił zbadać tę kwestię.
Jak wynika z nowego brytyjskiego raportu, otyłość będzie główną przyczyną śmierci kobiet. Jeśli utrzymają się obecne trendy, uplasuje się na liście zagrożeń wyżej niż np. palenie papierosów.
Jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO), do końca 2018 roku roku odnotowanych zostanie 18 milionów nowych przypadków nowotworu, a 9,6 mln ludzi umrze z powodu tej choroby.
Nowe hiszpańskie badania wskazują, że pora jedzenia posiłków może mieć wpływ na rozwój raka. Co więcej, osoby lubiące wcześnie wstawać, między 5 a 6 rano, odznaczają się niższym prawdopodobieństwem zachorowania na nowotwór.
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Witamina D okazuje się prawdziwym eliksirem zdrowia. Ma wpływ na poziom naszych zdolności poznawczych, a także może chronić przed chorobami serca oraz - jak wskazują najnowsze testy - ma wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów.
Choroba Parkinsona może zwiększać ryzyko aż kilkunastu nowotworów, między innymi w tym chłoniaka, białaczkę, raka okrężnicy, nerek, płuc, mózgu, raka szyjki macicy, prostaty i skóry.
Kwas acetylosalicylowy to jeden z najłatwiej dostępnych i powszechnie używanych leków na ból i gorączkę, może mieć także inne zastosowanie - okazuje się, że zmniejsza ryzyko raka w przypadku otyłości.
Słynna niebieska tabletka może pomóc nie tylko w przypadku zaburzeń erekcji. Okazuje się, że może być też przydatna w walce z nowotworami.
Mogłoby się wydawać, że mięśnie nie mają zbyt wiele wspólnego z nowotworami, tymczasem okazuje się, że pacjentki z większą tkanką mięśniową mają większe szanse na przeżycie raka piersi.
Już od dawna wiadomo, że częste jedzenie w barach i restuaracjach może być niekorzystne dla naszego zdrowia i sylwetki, bo mamy wówczas znacznie mniejszą kontrolę nad jakością składników posiłków oraz dawkami w nich cukru, soli, czy tłuszczu. Teraz okazuje się, że taki sposób odżywiania się może też zwiększyć ryzyko raka.
Warto regularnie badać wzrok nie tylko ze względu na możliwość dostatecznie wczesnego wykrycia poważnych chorób oczu, ale także nowotworu.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Od dawna wiadomo, że dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów, okazuje się jednak, że może też oddziaływać na sam wzrost i rozprzestrzenianie się raka, ostrzegają uczeni z Cambridge University.