Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Picie mleka jest związane m. in. ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy, zespołu metabolicznego i raka jelita grubego.
Jad węża może być wykorzystywany do opracowania leku na raka, mówią naukowcy z Hong Kongu. Testy białka pochodzącego z jadu grzechotnika wykazały, może ono zmniejszyć rozmiar guzów jelita grubego u myszy nawet o 28% w ciągu miesiąca.
Związek między rakiem jelita grubego i wysokim poziomem określonych bakterii może otworzyć drogę do nowych terapii.
Śliwki przywodzą na myśl koniec lata oraz przygotowywanie powideł i wypieków. Owoce są nie tylko jesiennym przysmakiem, ale stanowią ważny element zdrowej diety. Poza tym dzięki bogactwu witamin i minerałów mają wpływ nie tylko leczniczy, ale i poprawiają wygląd.
Mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. Robimy z nich powidła, kompoty i dodajemy je do ciast. W Polsce najbardziej popularne odmiany to: węgierki, renklody, stanley, opale i mirabelki. Nadchodzi sezon na śliwki.
Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Z nowych badań Zakładu Epidemiologii Nowotworów przy University of Oxford wynika też, że dieta wegetariańska jest również dobra dla zapobiegania choroby uchyłkowej jelit, częstego zaburzenia jelit.
Wiadomo już, że cukrzyca powoduje zwiększone ryzyko śmierci z powodu zawałów serca i udarów mózgu, teraz okazało się, że u osób chorych na cukrzycę notuje się większe ryzyko wielu rodzajów raka oraz innych chorób.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Nowe badania dotyczące aktywności fizycznej i raka trzonu macicy wykazały, że ćwiczenia zmniejszają ryzyko wspomnianej choroby.
Niewielka dawka aspiryny dziennie - 75 mg, co stanowi ilość mniejszą niż ta polecana dzieciom, już po roku przyjmowania może znacząco obniżyć ryzyko raka jelita, informują naukowcy.
Z nowych badań wynika, że dziewięciu na dziesięciu chorych na raka jelita grubego pokonuje chorobę, jeśli jest ona dostatecznie wcześnie rozpoznana.
Kiedy pogoda zmieni się na prawdziwie majową - ciepła, słoneczną i przyjemną, chętnie udamy się do ogródków, na działkę, czy na wieś, aby pogrillować. Warto wówczas pamiętać o dodaniu ziół i przypraw do grillowanego mięsa - będzie smaczne i zdrowe, doprawianie potraw pomoże bowiem obniżyć ryzyko raka.
Z przeprowadzonych przez polskich lekarzy badań wynika, że w jelicie grubym co czwartej osoby powyżej 50. roku życia występują polipy, z których może rozwinąć się rak jelita grubego. Ministerstwo Zdrowia współorganizuje akcję mającą na celu zachęcenie do badań kolonoskopowych.
Wśród codziennie spożywanej porcji owoców powinny znaleźć się jabłka lub sok jabłkowy –radzą dietetycy.