Onkolodzy przestrzegają przed piciem alkoholu. Ich zdaniem, już niewielkie dawki „czegoś mocniejszego" mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworów. Sięganie po alkohol w trakcie leczenia zaś oznacza osłabienie skuteczności leczenia choroby.
Od dawna wiadomo, że cukier może sprzyjać rozwojowi raka. Teraz jednak dokładniej ustalono, jak wpływa na rozrost nowotworów.
Wzbogać swój codzienny jadłospis o brokuły i brukselkę, dzięki tym warzywom usprawnisz pracę jelit i możesz uchronić przed zaburzeniami trawienia oraz stanami zapalnymi jelit.
Obecne zalecenia co do kawy dla ludzi w dobry zdrowiu mówią, że nie powinni przekraczać dawki 400 mg kofeiny dziennie, czyli około czterech filiżanek kawy. Taka ilość może sprzyjać zdrowiu, pomaga uchronić się przed udarem, chorobami serca, chorobą Parkinsona i cukrzycą etc. Szczególnie warto zwrócić uwagę na ostatnią z wymienionych chorób - kawa może przedłużyć życie diabetyków, dokładniej rzecz ujmując, kobiet zmagających się z tą chorobą.
Badacze z Johns Hopkins Medicine pracują nad nowym sposobem diagnozy nowotworu. Biopsja nie będzie już potrzebna. Wystarczy nowa technika badania z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego.
Pacjenci z nowtworami nierzadko szukają wszelkich możliwych sposobów na walkę z chorobą. Niektórzy nawet wybierają alternatywne sposoby leczenia rezygnując z osiągnięć medycyny zachodniej. Ludzie ci jednak mają dwukrotnie wyższe ryzyko śmierci niż pacjenci poddający się standardowym terapiom.
Badania krwi pozwolą na wczesne wykrycie różnych form raka. Wystarczy na ich podstawie ocenić określone fragmenty DNA, by ustalić mozliwość występowania choroby.
Pacjenci, którzy przeszli raka jelit, mogą zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby dzięki jedzeniu orzechów.
Długotrwałe stosowanie antybiotyków sprzyja rozwojowi polipów w jelitach w późniejszych latach, a to stanowi czynnik raka jelita grubego.
Rak jelita grubego zalicza się do jednego z najczęściej występujących typów nowotworów złośliwych. W Polsce mutację genu odpowiedzialnego za rozwój tej choroby może mieć nawet 1 na 100 osób. Badania profilaktyczne, a wśród nich badanie genetyczne, to szansa na zdrowe i długie życie.
Jednym z głównych postulatów dzisiejszego Światowego Dnia Walki z Rakiem (World Cancer Day) jest zwiększenie aktywności fizycznej i monitorowanie wagi, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
Rozwój zapalenia jelita grubego i raka jelita grubego może być zwiazany z niedostateczną ilością cukrów o nazwie O-glikany.
Jeden ze składników zielonej herbaty może być pomocny w walce z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Naukowcy poszukujący szczepionki przeciw malarii dla ochrony kobiet w ciąży odkryli, że białko wytwarzane przez pasożyty wywołujące malarię, może z dużą skutecznością pomóc w walce z nowotworami.