Współczesny przemysł spożywczy stosuje dziesiątki różnych dodatków do żywności, nie wszystkie są jednak całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Teraz australijscy uczeni „wzięli pod lupę" dwutlenek tytanu oznaczony jako E171.
Badacze Uniwersytetu w Mediolanie szacują, że w Unii Europejskiej w 2019 roku z powodu nowotworu umrze 1,4 mln. ludzi. To wzrost o niemal 5 proc. w porównaniu do roku 2014.
Od jakiegoś czasu świat medyczny bada antyrakowe właściwości kwasu acetylosalicylowego, leku powszechnie znanego pod popularnymi markami handowymi takimi jak aspiryna czy polopiryna. Jego niewielkie dawki bowiem mogą osłabić ryzyko różnych form raka.
Uczeni z Johns Hopkins University odkryli, że jedzenie przetworzonego mięsa może sprzyjać pojawianiu się objawów chorób psychicznych.
Rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. Jest też jednym z najczęściej występujących w Polsce i niestety zbyt późno wykrywanych.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
Cztery godziny dziennie spędzane na kanapie przed telewizorem zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ostrzegają brytyjscy uczeni.
Wysokoprzetworzona żywność nie jest najlepszym wyborem dietetycznym - od dawna wiadomo, że sprzyja rozwojowi wielu chorób. Teraz ustalono, że zwiększa ryzyko raka.
Od dawna wiadomo, że dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów, okazuje się jednak, że może też oddziaływać na sam wzrost i rozprzestrzenianie się raka, ostrzegają uczeni z Cambridge University.
Koreańscy uczeni odkryli, że mężczyźni, którzy jadają w samotności, częściej zmagają się z otyłością. W przypadku kobiet takie prawdopodobieństwo jest istotnie niższe.
Onkolodzy przestrzegają przed piciem alkoholu. Ich zdaniem, już niewielkie dawki „czegoś mocniejszego" mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworów. Sięganie po alkohol w trakcie leczenia zaś oznacza osłabienie skuteczności leczenia choroby.
Od dawna wiadomo, że cukier może sprzyjać rozwojowi raka. Teraz jednak dokładniej ustalono, jak wpływa na rozrost nowotworów.
Wzbogać swój codzienny jadłospis o brokuły i brukselkę, dzięki tym warzywom usprawnisz pracę jelit i możesz uchronić przed zaburzeniami trawienia oraz stanami zapalnymi jelit.
Obecne zalecenia co do kawy dla ludzi w dobry zdrowiu mówią, że nie powinni przekraczać dawki 400 mg kofeiny dziennie, czyli około czterech filiżanek kawy. Taka ilość może sprzyjać zdrowiu, pomaga uchronić się przed udarem, chorobami serca, chorobą Parkinsona i cukrzycą etc. Szczególnie warto zwrócić uwagę na ostatnią z wymienionych chorób - kawa może przedłużyć życie diabetyków, dokładniej rzecz ujmując, kobiet zmagających się z tą chorobą.
Badacze z Johns Hopkins Medicine pracują nad nowym sposobem diagnozy nowotworu. Biopsja nie będzie już potrzebna. Wystarczy nowa technika badania z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego.