Palenie papierosów może spowodować jeszcze więcej problemów zdrowotnych niż dotychczas sądzono. Wraz z upływem lat zmienił się skład papierosów i mogą dziś być jeszcze groźniejsze dla naszego zdrowia.
Popularny w rodzimej kuchni czosnek ma wiele prozdrowotnych zalet. Przede wszystkim jest polecany ze względu właściwości wspomagające ochronę przed chorobami i szybsze wyleczenie się z przeziębienia. Okazuje się, że warzywo może być skuteczne w zapobieganiu różnych rodzajów nowotworu.
Choć powszechnie wiadomo, iż siedzący tryb życia to najprostszy sposób na przyspieszenie procesu starzenia się i ułatwienie rozwoju wielu chorób, w tym raka, ciągle nie chcemy ćwiczyć.
W 2012 roku zdiagnozowano ponad 14 mln nowych przypadków nowotworów i szacuje się, że do 2025 roku na jakiś rodzaj raka będzie zapadało nawet 20 milionów ludzi rocznie.
Mężczyźni, którzy prowadzą siedzący tryb życia, doświadczają wyższego ryzyka nawracających polipów jelita grubego.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Panowie są znani z większego niż panie zdystansowania do kwestii zdrowia. Najprawdopodobniej to jest jedna z przyczyn, dla których żyją krócej. Co jednak jest najpowszechniejszą zdrowotną bolączką u panów? W największej mierze zmagają się z różnymi rodzajami nowotworów oraz chorobami serca.
Uwaga miłośnicy grilla. Przygotowywanie mięsa w wysokiej temperaturze, przedłużanie procesu gotowania lub pieczenia, może sprawić, że posiłek stanie się ryzykowny - w przyrządzonej w ten sposób potrawie mięsnej znajdują się substancje, które mogą powodować raka, ostrzegają eksperci.
Nowe badania pokazują, że cukier odgrywa ważną rolę w zwiększaniu ryzyka wystąpienia raka.
Super jedzenie to najbardziej odżywcze pożywienie stanowiące świetne źródło licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów. Eksperci popularyzują produkty najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Polacy nie wykonują podstawowych badań profilaktycznych! Jak wynika z „Raportu na temat zdrowia Polaków”, który został opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie w 2011 roku, nie mierzymy regularnie ciśnienia, nie sprawdzamy poziomu cholesterolu ani cukru we krwi. Zgodnie z dawnymi przekonaniami idziemy do lekarza dopiero wtedy, kiedy coś nam dolega i kiedy nie pomagają żadne leki dostępne bez recepty. Dlaczego tak się dzieje? Przecież tak wiele kampanii społecznych uświadamia nas, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
To nie powrót patriarchatu, choć dla wyzwolonych pań nie brzmi zachęcająco. Prace domowe maja dobry wpływ na zdrowie. Naukowcy odkryli, że kobiety, które przez sześć godzin dziennie wykonywały prace domowe, chadzają na energiczny spacer lub parają się pielęgnacją ogrodu, były o 13 procent mniej narażone na rozwój raka piersi niż panie prowadzące siedzący tryb życia.
Osoby otyłe i zmagające się z nadwagą są bardziej narażone na rozwój polipów okrężnicy, wynika z przeglądu dotychczasowych badań.
Pięć nowych badań przydaje kolejnych dowodów na to, że zdrowe nawyki i profilaktyka mogą chronić przed rozmaitymi chorobami.