Picie herbaty zmniejsza ryzyko raka jajnika - wynika z nowego badania.
Naukowcy z Instytutu Badania Raka z Nowej Anglii poinformowali, że nowy sposób leczenia raka osiągnął wysokie wyniki w przeprowadzonych testach próbnych.
Badania przeprowadzone w Centrum Badań nad Nowotworami w Georgetown University Medical Center pokazują, że osoby, które porozmawiały ze swoimi dziećmi o wynikach testu określającego ryzyko zachorowań na raka, były o wiele bardziej zadowolone.
U otyłych kobiet ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika jest znacznie wyższe niż u tych, które nie mają problemów z utrzymaniem odpowiedniej wagi – ostrzegają onkolodzy z amerykańskiego National Cancer Institute.
Wszyscy wiemy, że sposób odżywiania wpływa na stan zdrowia. Najnowsze badania po raz kolejny potwierdziły, że do produktów, których spożycie powinniśmy ograniczyć zaliczają się produkty smażone, w tym frytki i chipsy.
Wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Seattle kolejny raz dowodzą, że to co jemy ma wielki wpływ na jakość oraz długość naszego życia. W celu zbadania zależności zachodzących pomiędzy sposobem odżywania a ryzykiem zachorowania na raka jajników u kobiet w wieku pomenopauzalnym, naukowcy przez osiem lat obserwowali dwie grupy kobiet.
Rak jajnika to jedna z najniebezpieczniejszych chorób dotykających kobiety, leczenie utrudnia fakt, iż przez długi czas może rozwijać się bezobjawowo.